Ga naar de inhoud
'Criminele organisatie'

Nederlands slachtoffer seksueel misbruik klaagt paus aan

Paus Franciscus. Beeld © AFP

Een Nederlands slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen de rooms-katholieke kerk vanwege seksueel misbruik. Het gaat om de nu 74-jarige Theo Bruyns, die als 13-jarige werd misbruikt in het seminarie in Helmond. Hij heeft niet alleen aangifte gedaan tegen de kerk, maar ook tegen de paus en de Nederlandse bisschoppen.

Bruyns kreeg een schadevergoeding vanwege het misbruik, maar wordt nog steeds achtervolgd door een gevoel van onrecht. Daarom heeft hij nu aangifte gedaan. "Als je iets tegen deze kerk wilt beginnen, moet je het voor elkaar krijgen dat die wordt bestempeld als een criminele organisatie", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Verkrachting

In de aangifte stelt hij dat de paus en de andere kerkbestuurders deelnemen aan een criminele organisatie 'die als oogmerk heeft het beletten, dan wel bemoeilijken van opsporing van seksueel misbruik, dan wel verkrachting van minderjarigen'.

'Helft
Lees ook:
'Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik in de kerk'

"Ze hebben aangiftes belemmerd, onder de hoed gehouden", zegt Bruyns, "en dat allemaal georganiseerd. Ik heb alle stukken gelezen en gezien hoe ontzettend goed deze organisatie in elkaar zit. Hoe ze door de eeuwen heen alles weten weg te drukken en geheim te houden."

Pittige zaak

Peter Tak, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit, zegt dat het een 'pittige zaak' wordt voor Bruyns. "De paus valt niet onder Nederlands recht. We hebben hier niet zonder meer de bevoegdheid om de paus te berechten, als het al zover zou komen. Dan zul je in Italië aangifte moeten doen. Ik weet ook niet of de paus, als staatshoofd, immuniteit heeft."

Bruyns' advocaat Jan Boone zegt daarover: "Het zou uniek zijn als de paus wordt vervolgd, maar het is mogelijk. Het is in Amerika ook geprobeerd, maar daar is nog geen uitsluitsel over."

Reactie kerk

De Rooms-katholieke Kerk in Nederland (RKK) laat weten 'daden van seksueel misbruik' te betreuren en te veroordelen. "De heer Bruyns heeft de mogelijkheid om nu deze route via het recht te bewandelen." De kerk zegt de reactie af te wachten van het Openbaar Ministerie 'en zal uiteraard medewerking verlenen'.

Katholieke
Lees ook:
Katholieke kerk VS hield 500 namen van misbruikende priesters achter