Ga naar de inhoud
'Meer mankracht IND'

CDA gooit roer om: wil samen met D66 soepelere regels kinderpardon

Demonstranten vragen om een verruiming van het kinderpardon Beeld © ANP

Het kinderpardon moet verruimd worden. Dat vinden het CDA en D66.

De regeringspartijen willen dat de regels rond kinderen in de asielprocedure soepeler worden. Meer kinderen en hun ouders kunnen zo in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, bevestigen de partijen naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

400 lopende gevallen

Daarvoor zou in ieder geval het zogenoemde 'meewerkcriterium' veranderd moeten worden. Daarin wordt van asielzoekers gevraagd dat zij meewerken aan hun eigen uitzetting. Wie bijvoorbeeld een afspraak mist met de IND, loopt kans buiten de pardonregeling te vallen.

Tim Hofman met kwart miljoen handtekeningen voor kinderpardon naar Den Haag

01:36
TV-maker Tim Hofman heeft vandaag met 250.000 handtekeningen aangeboden in Den Haag. Hij pleit voor een verruiming van het kinderpardon.

Ook zou er door staatssecretaris Mark Harbers opnieuw gekeken moeten worden naar de pakweg 400 gevallen van kinderen die buiten het kinderpardon vielen, zoals bij de zaak rond Lili en Howick.

CDA maakt draai

De partijen willen bovendien dat asielverzoeken van kinderen met gezinnen voorrang krijgen. Om de plannen  uit te voeren zou de IND meer mankracht moeten krijgen.

Het nieuwe plan voor versoepeling van de asielprocedure is voor het CDA een belangrijke ommekeer. De partij hield zich tot nu toe streng aan de geldende regels. 

'Niet houdbaar'

"Het is niet houdbaar wat er nu gebeurt'', zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg in een gesprek met de NOS. "Het CDA is tot een ander inzicht gekomen door kritiek van het Europese Hof van Justitie. Ook zeggen deskundigen dat het niet goed gaat met deze kinderen omdat ze hersenschade oplopen van de stress die ze krijgen van de dreigende uitzetting. Ook komt het te vaak voor dat de kinderen uiteindelijk toch niet vertrekken. Dat kan zo niet langer."

Met de draai van de christendemocraten is er een Kamermeerderheid voor een soepeler beleid, ook als coalitiegenoot VVD zich tegen de plannen verzet.

'Neemt
Lees meer
'Neemt CDA verruiming kinderpardon serieus, of is het loze campagnepraat?'

ChristenUnie: blij met bijval CDA

Coalitiegenoot ChristenUnie is blij met de plannen. "De ChristenUnie staat, samen met de PvdA, aan de wieg van het kinderpardon en is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest", zegt CU-Kamerlid Joël Voordewind. 

"Daar spanden en spannen we ons voortdurend voor in - tijdens en na de formatie. In november hebben we als ChristenUnie op ons congres opnieuw aangegeven alle mogelijkheden aan te willen grijpen om dit te bereiken. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij - in het belang van al die kinderen die al jaren in onzekerheid leven - natuurlijk graag aan."

VVD: regeerakkoord staat

Regeringspartij VVD verwacht dat haar coalitiepartners zich aan het regeerakkoord houden, hoewel zij nu alle drie pleiten voor een ruimer kinderpardon. "Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan ervanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd'', laat VVD-Kamerlid Malik Azmani weten.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen (het kinderpardon) in haar huidige vorm gehandhaafd blijft.  

Kinderen
Lees meer
Kinderen vaak helemaal niet weg na afwijzing kinderpardon