Nashville-verklaring

SGP'er Kees van der Staaij aan Claudia de Breij: 'Je column raakt mij'

18 januari 2019 21:00 Aangepast: 18 januari 2019 21:25

SGP-leider Kees van der Staaij, die zich onlangs achter de Nashville-verklaring schaarde, wil in contact blijven met cabaretier Claudia de Breij.

Dat schrijft hij in een brief op de website van de SGP. In het verleden botste de cabaretière met de gereformeerde politicus na zijn uitlatingen over het duomoederschap in een lesbische relatie. De Breij twitterde toen dat Van der Staaij naar de hel mocht, maar ging vervolgens wel in op het aanbod om een kop koffie te gaan drinken met hem.

De twee constateerden na een tweede gesprek dat ze het met 'veel meer zaken eens dan oneens zijn'. De kou leek uit de lucht.

'Nu is het voorbij'

De kans dat de twee nog bij elkaar op de koffie gaan is nu een stuk kleiner geworden. Toen De Breij erachter kwam dat Van der Staaij de Nashville-verklaring had ondertekend, schreef ze in een column in de VARAgids dat ze de vriendschap heeft opgezegd: "Nu onderteken je een verklaring waarin je mensen die het bestaan leiden dat ik leid, ontkent." En verderop: "Het was mooi zolang het duurde, maar nu is het voorbij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Claudia de Breij wil niet op de koffie met Kees van der Staaij

SGP-leider Van der Staaij reageert daar nu op: "Het raakt mij meer dan jij denkt, dat jij de vriendschap opzegt", schrijft hij. "Als ik het goed begrijp, is je kernbezwaar dat ik mensen zou afschrijven, zou afwijzen in wie zij zijn. Uit de grond van mijn hart wil ik zeggen dat het tegendeel waar is."

Misverstand

Hij vervolgt: "Als bijvoorbeeld de indruk is gewekt dat homoseksualiteit een ziekte is die je wel even kunt genezen, dan verhelder ik dat graag: nee, dat is niet zo. Als de indruk wordt gewekt dat mensen met een homoseksuele geaardheid daar niet mee voor de dag mogen komen: goed om dat misverstand weg te nemen."

Verder schrijft Van der Staaij dat hij de moed niet opgeeft dat de twee elkaar ooit weer kunnen bereiken. En sluit af moet de woorden: "Graag tot ziens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Initiatiefnemers Nashville-verklaring stoppen met verzamelen handtekeningen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore