Straling van spoor

Onderzoek naar rol straling in stintdrama levert niets op

18 januari 2019 20:29 Aangepast: 19 januari 2019 06:00
De stint wordt weggetakeld van het spoor in Oss. Beeld © ANP

Het is niet duidelijk of elektromagnetische straling van het spoor van invloed is geweest op het functioneren van de stint. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Bij een ongeluk met een stint in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven.

De oorzaak van het ongeluk is nog altijd niet bekend. Wel is duidelijk dat de stint veel mankementen vertoont, en in zijn huidige vorm nooit toegelaten had mogen worden tot de openbare weg.

Deskundigen wezen er eerder op dat de stint op hol geslagen zou kunnen zijn door wisselwerking met elektromagnetische straling van het spoor. Eerste onderzoek geeft daarover geen uitsluitsel, schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Kamer. Alleen nabootsen van het ongeluk kan daar duidelijkheid over geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heeft straling bij het spoor invloed op stint? Onderzoek start

Hamvraag

Komende dinsdag debatteert de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen over de stint. Hamvraag is volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk of er op korte termijn weer een veilige stint de weg op kan. "En zo niet, wat is het alternatief? Want veel kinderopvangorganisaties zitten met grote vervoersproblemen."

Praktijkproef

De minister laat onderzoeken of een praktijkproef onderdeel kan worden van het toelatingsonderzoek voor nieuwe voertuigen. Voordat goedkeuring wordt gegeven zou dan kunnen worden getest hoe een voertuig in het echt reageert op onverwachte situaties zoals plotseling remmen of oneffenheden in de weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`