'Hoopgevende signalen'

Trend gekeerd: vaccinatiegraad neemt niet meer af

18 januari 2019 18:55 Aangepast: 18 januari 2019 19:02
Beeld © ANP

Het aantal ouders dat zijn kind laat vaccineren, daalt niet meer. Staatssecretaris Paul Blokhuis maakte vandaag bekend dat de vaccinatiegraad over 2018 op hetzelfde niveau zit als het jaar ervoor. Voor het eerst in jaren is de daling gestuit.

Van de in 2016 en 2017 geboren kinderen had bijna 94 procent op op 1-jarig leeftijd de gebruikelijke DKTP-entingen gehad. Het percentage is vergelijkbaar met een jaar eerder. Het zit nog niet op het oude niveau, meldt Blokhuis. "Maar ik ben blij dat de dalende trend zich niet lijkt voort te zetten."

Ook bij HPV

Ook bij oudere kinderen, die voor HPV kunnen worden ingeënt, lijkt er een einde gekomen aan de afname. De staatssecretaris houdt wel een slag om de arm, omdat daar de exacte cijfers nog ontbreken.

Maar waar die vaccinatiegraad daar eerder fors afnam van 61 procent naar 45 procent, is nu in ieder geval duidelijk dat die daling niet doorzet. Blokhuis noemt de signalen 'hoopgevend'.

De vaccinatiegraad daalde de afgelopen jaren en zit inmiddels ruim onder de kritische grens van 95 procent. 

Mazelenuitbraak in Italië, want ouders weigeren vaccinatie

We denken vaak dat sommige ziektes niet meer bestaan en zijn vergeten hoe gevaarlijk ze kunnen zijn.

Opkomst van nepnieuws

Als een van de oorzaken wordt de opkomst van nepnieuws aangewezen. 'Anti-vaxxers' voeren via sociale media al jaren fel campagne tegen inentingen onder meer door berichten met verzonnen 'feiten' te publiceren. Zo zou 'bewezen' zijn dat kinderen van stoffen in de entingen autistisch kunnen worden.  

Eind vorig jaar besloot Blokhuis de strijd aan te gaan met de anti-vaxxers en dat ouders die weigeren te vaccineren, worden opgezocht door experts. 

Groepsimmuniteit

De grens van 95 procent is belangrijk, omdat er dan groepsimmuniteit ontstaat. Er zijn dan zoveel mensen ingeënt dat een virus geen voet aan de grond krijgt, waardoor ook die mensen die niet ingeënt zijn, wel veilig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet bindt strijd aan met vaccinatie-weigeraars

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`