Koek en zopie op komst

Schaatskoorts begint: 'Een dun laagje, maar het ligt er mooi bij'

18 januari 2019 17:46 Aangepast: 18 januari 2019 18:02
Archieffoto Beeld © ANP

Zodra het heeft gevroren, denken we in Nederland meteen aan schaatsen, koek en zopie. Op meerdere banen ligt al een dun laagje ijs, en probeer dan als ijsmeester maar eens rustig te blijven. "Ik ga morgenochtend meteen weer meten."

Bij IJsclub Vlietland uit Schipluiden konden ze hun geluk niet op vandaag. "Wat een plaatje!! Windstil en dan krijg je toch een mooi ijsvloertje cadeau!", schrijven ze op hun Facebookpagina.

Halve centimeter

Hun ijsbaan lag er na één nachtje vorst al veelbelovend bij.  "Een halve centimeter", zegt de ijsmeester van de club. "Dat lijkt weinig, maar we moeten ergens beginnen. En dit is een hele mooie basis om op door te bouwen de komende dagen."

Hun schaatsbaan bestaat uit een ondergelopen weiland. "Om daar veilig op te schaatsen moet je toch wel 8 centimeter hebben."

Zon

Of dat de komende dagen al gaat lukken? "Onze weerman denkt dat het dinsdag of woensdag misschien wel eens zou kunnen lukken. Maar als overdag de zon gaat schijnen raak je toch telkens weer wat ijs kwijt. Het wordt spannend. Ik ga morgenochtend meteen weer meten."

Wanneer is het ijs eigenlijk dik genoeg?

Dat het kwik onder het vriespunt daalt, betekent niet gelijk dat je het ijs op kunt. Wanneer is ijs veilig, en waarom duurt het de ene keer langer dan de andere keer voordat het ijs dik genoeg is?

Koude nachten

Ook volgens Amara Onwuka van Buienradar is er volgende week waarschijnlijk goed nieuws voor schaatsliefhebbers. "Er komen een aantal koude nachten aan, zondagnacht kan het min 5 graden worden. In de loop van volgende week zou het best eens kunnen lukken op de plaatsen landinwaarts. Maar bij het vormen van ijs komt veel meer kijken dan alleen de temperatuur."

Daar weet IJsclub Nooitgedagt in Gendt (bij Nijmegen) alles van. Ook bij hen heerst een voorzichtige juichstemming, want het eerste laagje ijs van 2019 is een feit.

'Begint te borrelen'

"Het is nog minimaal, maar er ligt al wel wat. We zijn optimistisch", zegt hun ijsmeester. De komende tijd wordt spannend. "De ijsdikte wordt niet alleen bepaald door hoe koud het is maar ook of het overdag bewolkt is, of er wind staat en hoe de  luchtvochtigheid is."

Nog veel onzekerheden dus, maar: "Als het gaat zoals het nu gaat dan begint het te borrelen." In de tussentijd doen ze er zelf alles aan om te zorgen dat het ijs kan groeien. "We zorgen dat er niks vernield wordt, dat er niemand op gaat staan. En we proberen de eendjes op een vriendelijke manier op de kant te krijgen zodat er geen wak ontstaat."

'Het ligt er mooi bij'

Ook bij de schaatsclub in het Gelderse Haaften weten ze dat het niet meevalt om goed ijs te krijgen. Maar vanochtend konden ze hun enthousiasme toch niet onder stoelen of banken steken. "Het is echt veelbelovend", zegt hun voorzitter Bert van Os. "Het is een dun laagje, maar het ligt er heel mooi bij."

Koek en zopie

Toch is Van Os nog voorzichtig. "Ik ben altijd een beetje terughoudend. De dagtemperaturen zijn nog boven nul. Dat kan nog lastig worden."Maar we hopen stiekem op elke dag een centimeter erbij, dan zou het donderdag misschien kunnen."

Hoewel hij zelf niet meer kan schaatsen door een blessure aan zijn voet, kijkt hij enorm uit naar het moment dat er geschaatst mag worden. "Het heeft iets. We doen het ook voor alle kinderen, we regelen koek en zopie. We zitten hier op een prachtige plek met gezellige mensen. Het zou fantastisch zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`