OM eist 7 jaar cel

Moeder doodgeslagen Lucas (25): 'Ik zal zijn lach nooit meer horen'

18 januari 2019 13:26 Aangepast: 18 januari 2019 19:20
Lucas de Ruwe.

Hartverscheurende woorden in de rechtbank van de familie van Lucas de Ruwe, die vorig jaar tijdens een stapavond werd doodgeslagen. "Lucas was verliefd, verliefder dan ooit. Een nieuwe baan, een nieuwe liefde. In twee klappen kwam er abrupt een einde aan."

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag zeven jaar cel geëist tegen Dirk K., de man die verdacht wordt van de dood van Lucas. Vorig jaar zomer kwam hij door geweld om het leven tijdens het uitgaan in Utrecht.

Bij een Turkse grillroom ontstond ruzie tussen de vriendengroep van Lucas en K.

Van achter neergeslagen

Tijdens de zitting werden bewakingsbeelden getoond van het incident. Daarop is te zien hoe verdachte Dirk K. de snackbar binnenkomt en vervolgens schuin van achteren twee keer snoeihard uithaalt naar Lucas. Die ziet hem niet eens aankomen en zakt na de aanval langzaam naar de grond.

Voor de nabestaanden was het moeilijk om de beelden te zien, zegt verslaggever Jeroen Wetzels vanuit de rechtbank. 

'Hij was verliefder dan ooit'

De moeder van Lucas maakte tijdens de zitting gebruik van haar spreekrecht: "Lucas is mij afgenomen. Ik zal hem nooit meer zien. Nooit meer zijn lach horen. Nooit meer kunnen lachen om zijn taalgrapjes. Nooit kleinkinderen van hem krijgen."

Ook de broer en zus van Lucas deden hun verhaal.

Indrukwekkende woorden van moeder doodgeslagen Lucas

De moeder van Lucas maakte gebruik van haar spreekrecht in de rechtszaal.

Stilte

Na deze hartverscheurende woorden laat de rechter een stilte vallen. Na een tijdje zegt K. spijt te hebben. "Het spijt me dat het zo is gelopen. Dit is nooit m’n bedoeling geweest. Ik heb een fout gemaakt. Het spijt me."

Strafblad

K. heeft een uitgebreid strafblad en is eerder al veroordeeld voor onder andere geweld, vernieling en bedreigingen. De vader van Lucas hoopt dat de rechtbank daar rekening mee zal houden, zegt hij in zijn slachtofferverklaring. 

"Wat als een veroordeelde een gevaar vormt voor de samenleving? Welk recht op resocialisatie heeft een verdachte dan nog? Ik hoop dat uw oordeel de samenleving zal beschermen."

Lucas (25) werd doodgeslagen na stapavond: 'Je kan zo de verkeerde tegenkomen'

De familie van Lucas vindt dat iedereen een tweede kans verdient. 'Maar hoeveel kansen heb je nodig?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore