Telkens uitgesteld

Eindelijk: berging overboord geslagen zeecontainers van start

18 januari 2019 11:25 Aangepast: 18 januari 2019 11:34
en sleepboot bracht twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven binnen. Beeld © ANP

Nadat het bergen van de overboord geslagen zeecontainers op de Waddenzee telkens moest worden uitgesteld vanwege onstuimig weer, is er nu goed nieuws. De bergingsactie gaat, ruim twee weken nadat de containers in zee belandden, beginnen.

In de nacht van 1 op 2 januari sloegen in totaal 291 containers overboord van de MSC Zoe. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen.

Meerdere keren uitgesteld

De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Friesland en Groningen. Vanwege de weersomstandigheden is de bergingsoperatie al enkele keren uitgesteld.  

Maar vandaag heeft Rijkswaterstaat goed nieuws te melden: de berging van de containers gaat van start.

Met een grijper

Er zijn meerdere schepen bij de actie betrokken. Kapotte containers worden meteen met een grijper uit de zee gehaald, zeecontainers die nog gesloten zijn worden gemarkeerd en komen later aan de beurt.

Er liggen verschillende vissersschepen stand-by om eventuele ladingen die uit de containers komen meteen uit de zee te vissen.

Hoe snel de berging van alle containers kan worden afgerond, kan Rijkswaterstaat niet zeggen. "Dat is afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden en het getij."

Spectaculaire beelden van een bergingsactie in onstuimig weer

Eén van de bergers sprong eerder op een container, om 'm vast te maken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Berging containers uitgesteld door onstuimig weer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`