Meer doorverwijzingen

Wijkteams schieten doel voorbij en zorgen voor hogere zorgkosten

18 januari 2019 09:30 Aangepast: 18 januari 2019 09:32
Mantelzorg (archieffoto)

Gemeenten zetten wijkteams in voor het organiseren van zorg dicht bij hun inwoners, zoals mantelzorg. Het doel daarvan is zorg minder duur te maken, maar de wijkteams blijken eerder meer, dan minder zorgkosten op te leveren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het onderzoek wijst uit dat in de periode 2015-2017 in gemeenten met wijkteams het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg met 14 procent harder is gestegen dan in gemeenten zonder zulke teams. 

Professionals verwijzen door

Vooral in gemeenten waarin zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder in de wijkteams zitten, neemt doorverwijzing naar de professionele zorg toe.

In gemeenten zonder wijkteams zijn het doorgaans mensen die werken bij een gemeentelijk Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) die over doorverwijzingen gaan. "Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals", meldt het CPB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Melvin (11) is mantelzorger voor zieke moeder: 'Zo lief dat hij dat voor mij doet'

Alleen zwaarste hulpvragen

Wijkteams zijn daarnaast volgens het planbureau mogelijk beter in staat verborgen problemen boven water te krijgen. Dat kan volgens het CPB overigens heel waardevol zijn. "Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan."

Gemeenten die de stijging van doorverwijzingen naar professionele hulp willen tegengaan, kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen de zwaarste hulpvragen door een wijkteam te laten oppakken. Alle andere hulpvragen zou door het Wmo-loket kunnen worden afgehandeld. 

Ook zouden gemeenten ervoor kunnen kiezen zorgaanbieders geen rol te geven in het wijkteam, aldus het CPB.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mantelzorgen voor je eigen kind: 'Niemand weet wat Bommel heeft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore