'Kamikazepiloten'

VVN na reeks dodelijke ongelukken: 'Haal Uber voorlopig van de weg'

18 januari 2019 08:10 Aangepast: 18 januari 2019 11:33
Bij het ongeluk op de A9 kwamen twee mensen om het leven. De veroorzaker was een Uber-chauffeur. Beeld © Inter Visual Studio / Stefan Roode

Taxi's van Uber moeten voorlopig van de weg af. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN), dat alarm slaat na een aantal dodelijke ongelukken in korte tijd waarbij Uber-chauffeurs betrokken waren.

VVN-woordvoerder Rob Stomphorst noemt de chauffeurs in De Telegraaf 'kamikazepiloten'. "Je vraagt je af hoeveel slachtoffers er nog moeten vallen voordat er daadkrachtig ingegrepen wordt. Dit kan zo niet langer."

Chauffeurs opgejaagd

Tegen RTL Nieuws zegt Stomphorst dat er zo snel mogelijk een onderzoek moet komen naar het rijgedrag van Uber-chauffeurs. Daarbij moet onder meer worden gekeken naar het  tarievenstelsel van Uber. Dat leidt ertoe dat chauffeurs opgejaagd worden om zoveel mogelijk ritten te rijden. Hij doet een beroep op de politiek om de regels voor alle taxi's gelijk te maken.

Stomphorst stelt dat de eisen voor Uber-chaffeurs veel minder hoog zijn dan voor andere, georganiseerde, taxichauffeurs. Hij pleit onder meer voor een maximaal aantal ritten per chauffeur per dag.

Azen op veel ritjes

De VVN maakt zich ook grote zorgen over de leeftijd van chauffeurs bij Uber. "Er zijn veel beginnende chauffeurs bij, met weinig rijervaring. Van hen weten we dat ze meer risico nemen. In hen zit een bepaald gedrag dat zich niet laat combineren met veilig vervoer van personen. Bovendien worden de chauffeurs besteld via een app, en het constant op die app kijken komt de veiligheid in het verkeer ook niet ten goede."

De VVN ziet een oplossing in het aanpassen van Ubers tarievenstelsel. Het bedrijf moet zich er volgens Stomphorst van bewust zijn 'dat er chauffeurs zijn die azen op heel veel ritjes'. "Het is niet te controleren hoe lang die chauffeurs achter het stuur zitten."

'Uber is sluipmoordenaar'

Ook de politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen. "De Uber lijkt een soort sluipmoordenaar. Zet 'm aan de kant totdat er een adequate oplossing is. De minister heeft de stint van de weg gehaald, dat kan hier dus ook."

Gisteren werd bekend dat de veroorzaker van een ongeluk op de A9 bij Badhoevedorp, waarbij twee mensen om het leven kwamen, een Uber-chauffeur is. Bij het ongeluk op 3 januari speelde drugsgebruik een rol. De taxichauffeur had cannabis gebruikt.

Bedrijf helpt politie

Thijs Emondts, manager Uber Benelux, zei daarop in een reactie het 'zeer zorgelijk' te vinden dat er in korte tijd verkeersongevallen met Uber hebben plaatsgevonden. "We willen daarom de uitkomsten van de politieonderzoeken met de autoriteiten bespreken", zegt hij.

"Veiligheid is onze grootste prioriteit, daarom onderzoeken wij of wij nog meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te vergroten", zegt Emondts. Onze gedachten gaan uit naar de naasten van de slachtoffers. Wij hebben contact met de politie en hebben onze hulp aangeboden bij hun onderzoek naar het ongeval."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Grote zorgen' over ongelukken met taxi's van Uber

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) heeft gereageerd op de ophef. Ze snapt dat mensen bezorgd zijn over chauffeurs die werken via de taxi-app Uber, na een recente reeks ongevallen met dodelijke afloop. Ze wil echter vooralsnog geen concrete stappen nemen. "We gaan eerst heel goed uitzoeken wat er precies aan de hand is, samen met de gemeente Amsterdam'', aldus van Veldhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore