Ans Boersma

'Journaliste pleegde valsheid in geschrifte bij visumaanvraag Syrische ex-vriend'

17 januari 2019 23:25 Aangepast: 18 januari 2019 05:30
Ans Boersma. Beeld © ANP

De Nederlandse journaliste Ans Boersma, die vanochtend Turkije werd uitgezet, wordt ervan verdacht dat ze valsheid in geschrifte pleegde bij de visumaanvraag van haar Syrische ex-vriend.

Dat zegt het tv-programma Nieuwsuur op basis van informatie van Haagse bronnen. Boersma zou haar ex-vriend in 2013 of 2014 hebben geholpen bij zijn visumaanvraag, waarmee hij uiteindelijk een Nederlandse verblijfsvergunning kreeg. Hij gebruikte daarvoor een valse naam en een vervalst Syrisch paspoort.

Terreurorganisatie

De ex-vriend werd in oktober in Amsterdam gearresteerd omdat hij lid zou zijn geweest van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, een organisatie die verwant is aan al-Qaida. Boersma had tot de zomer van 2015 een relatie met hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journaliste Boersma: 'Relatie met Syriër mogelijk reden van uitzetting'

Boersma stond sinds 4 december gesignaleerd bij de marechaussee, aldus een verklaring op de website van het FD, waarvoor zij correspondent is. Op 21 december kwam ze op Schiphol aan, op 3 januari vertrok ze vanaf Schiphol naar Istanbul. Bij de paspoortcontroles werden er geen vragen gesteld. "Op 5 januari heeft Turkije een 'ban' op Boersma’s paspoort ingesteld. Dit was de reden dat zij woensdag 16 januari bij haar bezoek aan de Turkse immigratiedienst werd meegenomen naar een politiebureau in Istanbul.''

De journaliste, die sinds 2017 voor het FD werkt, heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`