Ga naar de inhoud
Minder uitval

Doorstromen naar mbo wordt makkelijker: 'Nederland zit te springen om vakmensen'

Leerlingen van de mbo-opleiding vakschilder. Beeld © ANP XTRA

Vmbo'ers kunnen vanaf volgend jaar op hun middelbare school al starten met hun vervolgopleiding in het mbo. Het moet voor vmbo-leerlingen daardoor makkelijker worden om door te stromen naar het mbo.

Vmbo en mbo-scholen kunnen hun leerlingen vanaf 2020 een 'doorlopende leerroute' aanbieden. Bij zo'n doorlopende leerroute bieden scholen een gezamenlijk onderwijsprogramma aan vanaf de bovenbouw van het vmbo tot en met het mbo-diploma. Leerlingen in de bovenbouw van het vmbo kunnen bijvoorbeeld alvast starten met lessen op het mbo. Of ze krijgen vanuit hun vertrouwde vmbo-school een voorschot op de lesstof van hun vervolgopleiding.

'Noem
Lees ook:
'Noem mensen met vmbo en mbo niet laag opgeleid'

Er wordt al sinds 2008 geëxperimenteerd met de doorlopende leerroute, maar nu gaan ministers Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) en Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) hiervoor de wet aanpassen. Het doel is dat minder leerlingen uitvallen bij de overstap van vmbo naar mbo.

'Nederland zit te springen om vakmensen'

"Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren vanuit het vmbo soepel doorstromen naar een vervolgopleiding op het mbo", zegt Van Engelshoven. "Vaak wordt de overgang als lastig ervaren. Een diploma op het mbo biedt uitstekende kansen op een mooie toekomst. Nederland zit te springen om vakmensen."

'Laat
Lees ook:
'Laat leerlingen al tijdens vmbo vakken volgen op mbo-niveau'

"Voor sommige jongeren is de overstap van vmbo naar mbo erg groot", zegt Slob. "Daardoor vallen leerlingen uit. Daarom zorgen we ervoor dat er voor iedere jongere een passende overstap mogelijk is."Er wordt al sinds 2008 geëxperimenteerd met de doorlopende leerroute. Nu wordt het dus wettelijk vastgesteld.

Studiekosten mbo rijzen de pan uit

02:03
Het volgen van een mbo-opleiding vraagt soms om grote investeringen, bleek afgelopen april uit onderzoek van RTL Nieuws.