Ga naar de inhoud
Brandbrief

Gemeentes steunen pleidooi artsen voor helmplicht snorfietsers

Van Amersfoort tot Enschede en van Den Haag tot Utrecht: steeds meer gemeentes pleiten voor de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. 18 gemeentes sluiten zich nu aan bij het pleidooi van 130 artsen.

Die stuurden vorige maand een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin zij opriepen om het dragen van een helm verplicht te stellen om zo jaarlijks tientallen doden en veel (hersen)letsel te voorkomen.

Het gaat om de gemeentes Den Haag, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Hilversum, Lansingerland, Middelburg, Nijmegen, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Zwolle

19 procent

De Haagse wethouder Robert van Asten heeft namens zeventien gemeenten de Tweede Kamer een brief gestuurd. Daarin geven de steden aan dat zij het invoeren van de helmplicht toejuichen. "De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. In Den Haag is circa 19 procent van het totaalaantal verkeersgewonden een gebruiker van een snorfiets", aldus Van Asten.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil dat helm verplicht wordt op de snorfiets

Een Kamermeerderheid is voor een helmplicht. In december liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over verkeersveiligheid weten 'open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht'.