Ga naar de inhoud
Straatintimidatie

'Lekkere tieten': Ambrien (16) is de opmerkingen helemaal zat

De 16-jarige Ambrien Moeniralam krijt op de stoep. Beeld © Ambrien Moeniralam

'Hey meisje, laat eens je kutje zien.' Het zijn van die opmerkingen die de pas 16-jarige Ambrien Moeniralam uit Amsterdam al een tijd krijgt. Ze heeft er nu schoon genoeg van en komt in verzet. Ze krijt de zinnen op de stoep en plaatst die op Instagram. "Iedereen moet weten dat dit niet kan."

Op haar Instagrampagina staan inmiddels vele foto’s van teksten op de stoep: opmerkingen die zijzelf te horen heeft gekregen en ervaringen die andere mannen en vrouwen met haar delen. Als het even kan reist ze naar de plek toe waar de opmerking is gemaakt om die dan in felle kleuren op de stoep te krijten.

Gechoqueerd

Van de opmerking 'Meisje, laat je kutje eens zien', weet ze nog precies waar het gebeurde. Ze fietste van school naar huis. "Ik had net mijn eindexamen economie gedaan. Ik was heel blij, want het examen ging goed. Toen zag ik ineens een dronken man die dit riep. Ik was gechoqueerd, kon niks zeggen. Ik fietste zo snel mogelijk weg, voelde me vies."

Een andere keer liep ze met een vriendin van de bioscoop naar de tramhalte. Het was warm en een zwarte auto reed voorbij. Een jongen op de bijrijdersstoel stak zijn hoofd uit het raam en maakte een smakkend kusgeluid. "Mijn vriendin had het niet eens door, maar ik wel. Ik riep hard: Fuck off! Misschien niet de beste reactie, maar het floepte eruit."

Geen huisdieren

De auto stopte. "Ik dacht, oei, dat is niet goed." Maar de jongens in de auto waren niet boos. "Ze begrepen niet wat ze verkeerd hadden gedaan. Toen hebben we best goed met elkaar gesproken. Ik heb ze uitgelegd dat we geen huisdieren zijn die je zo kunt roepen, we zijn personen. Dan moet je meer respect tonen."

Dat is precies wat Ambrien met haar Instagrampagina wil bereiken: uitleggen waarom opmerkingen als 'Hey rokje! Kom hier, hey meisje!', 'How much, baby?' of 'Lekkere tieten' niet kunnen. "Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit soort dingen tegen jonge meisjes worden gezegd. Het is soms zo naar, vies. Het is geen grapje, maar het is juist kleinerend."

Veroordeling

Ambrien heeft haar Instagrampagina geïnspireerd op eenzelfde soort pagina in New York.

Ze merkt dat er steeds meer aandacht is voor straatintimidatie. Onlangs heeft de rechtbank in Rotterdam voor het eerst een man veroordeeld nadat hij acht vrouwen had lastiggevallen. Hij zei dingen als 'Hé mooie dame' en 'Hé schatje'. De man kreeg twee boetes van 100 euro.