Drukte voor KNRM

Warme zomer leidt tot recordaantal reddingen op water

15 januari 2019 07:10 Aangepast: 15 januari 2019 07:19
Beeld © ANP

De zomer van 2018 was opmerkelijk warm en lang, en dat heeft ook de KNRM, de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij, gemerkt. Die moest veel vaker het water op om mensen bij te staan.

De vrijwilligers van de KNRM zijn een recordaantal van 2508 keer uitgevaren, 20 procent vaker dan voorgaande jaren. Zij wisten 4313 mensen te redden of te helpen.

Ook hulp tijdens januaristorm

De helft van alle acties vond plaats in de maanden juni, juli en augustus. Maar ook buiten die tijd was het drukker dan normaal. Zoals tijdens de januaristorm, waarbij één station drie keer op een dag werd ingezet om hulp te verlenen aan de binnenvaart. 

Tijdens de ijzige kou in februari hielp de dienst een vastgelopen kotter boven de Waddeneilanden en aan het einde van de zomervakantie werden elf Denen gered van een reddingsvlot voor de kust van IJmuiden.

195 jaar KNRM

De KNRM bestaat dit jaar 195 jaar. In de eerste jaren na de oprichting in 1824 voeren de reddingsboten van de organisatie slechts een paar keer per jaar uit en lag de nadruk op het redden van zeelieden.

Tegenwoordig heeft de organisatie haar werkveld verbreed met medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en maritieme dienstverlening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mijlpaal: KNRM redt voor de 100.000ste keer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore