Ga naar de inhoud
Strenge regels

Rotterdamse jeugdwerkloosheid blijft hoog door slechte aanpak

Een jongere tijdens de vakwedstrijd stukadoren van de Skills Masters in Ahoy Rotterdam. De jaarlijkse beurs richt zich op studenten en werkzoekenden op VMBO en MBO-niveau. Beeld © ANP Marco de Swart

Rotterdam faalt in haar aanpak om jeugdwerkloosheid terug te dringen. Slechts 11 procent van werkloze jongeren wordt begeleid naar werk of school, schrijft de Rotterdamse Rekenkamer in het nieuw verschenen rapport Werk aan de winkel. Amsterdam hielp in 2017 vier maal zo veel jongeren naar een opleiding of aan een baan.

De Rekenkamer noemt het aantal jeugdwerklozen in de havenstad "veel te hoog" in zowel "absolute en relatieve zin". Veel werkgevers in Rotterdam springen om personeel. Toch schat de Rekenkamer dat Rotterdam zo'n 10.000 werkloze jongeren heeft tussen de 18 en 27 jaar. Per jaar worden hiervan ongeveer 1100 jongeren naar werk of school begeleid.

Rotterdamse haven heeft werk voor jongeren zonder opleiding

01:41
De Rotterdamse Haven zit te springen om personeel. Op dit moment werken er 180.000 mensen in en rondom de haven, maar er worden meer mensen gezocht. En zelfs zonder diploma zijn ze welkom.

Een op de vijf Rotterdamse jongeren die in 2015 in de bijstand zaten en aan de slag gingen, zat in 2017 toch weer in de bijstand, schrijft de Rekenkamer. De gemeenteraad heeft in 2015 een actieplan vastgesteld om jongeren op gang te helpen. Daarvan maakten jaarlijks slechts 200 jongeren gebruik.

Er zijn volgens het onderzoek veel "onzichtbare jongeren" die niet naar school gaan, geen uitkering ontvangen en niet geregistreerd staan. Hoewel hiervan ongeveer de helft wil werken is er weinig informatie over hen. Rotterdam heeft sinds 2014 geen definitieve omvangscijfers berekend van het aantal niet-schoolgaande én niet werkende jongeren.

Strenge regels

Dat deze jongeren door de mazen van het net zwemmen komt gedeeltelijk doordat het Jongerenloket, de organisatie die de jongeren moet helpen, onvoldoende bekend is. Het heeft bovendien "een niet al te positief imago".

In interviews met onderzoekers klaagden sommigen dat jongerencoaches de regels te strikt volgden en geen oog hadden voor hun beperkingen en specifieke situatie. Vaak worden regels zo strikt gehanteerd dat het aanvraagproces lang duurt of niet verder komt. Voor een aanvraag naar een uitkering zouden dakloze jongeren "van het kastje naar de muur" gestuurd worden.

"Ze zeggen neem die papier mee, haal die papier daar, ga naar de gemeente, neem die papier mee, ga daarnaar toe. Van hier, naar daar. Je wordt overal naar toe verwezen, maar uiteindelijk is alleen het dossier compleet. Jij bent zelf nog nergens," citeert het rapport een dakloze jongere.

Beter inspelen

In een interview met het Financieel Dagblad zegt Art-Jan van Capellen, directeur van Stichting De Nieuwe Kans dat jongeren helpt een "stabiele plek in de samenleving te veroveren", dat instanties beter moeten inspelen op de problemen van de werkloze jongeren: "De meeste willen uiteindelijk huisje, boompje, beestje. Het moment dat zij daarvoor willen werken, moet dat kunnen."

Crisis
Lees ook:
Crisis te boven: werkloosheid lager dan eind 2008