Getuige Stefan vertelt

Getuige: verdachte trucker 'was compleet in shock' na blokkade

14 januari 2019 19:02 Aangepast: 15 januari 2019 10:52
Stefan Linthorst vertelt hoe 20 'gele hesjes' de snelweg opliepen. Beeld © RTL Nieuws

De vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die ervan verdacht wordt afgelopen vrijdag in België een demonstrant te hebben doodgereden, wist waarschijnlijk niet van het ongeluk af. Dat zegt een collega-chauffeur, die de bestuurder net na het ongeluk heeft gesproken. Hij vertelt aan RTL Nieuws hoe gespannen de situatie was.

Hij moest nog een kleine kilometer. Dan was vrachtwagenchauffeur Stefan Linthorst na een rit door België weer in Nederland. Toen zag hij in de verte mensen op de snelweg staan. Ze droegen gele hesjes. Samen met andere truckers kwam hij in een protest terecht, waarbij een 'geel hesje' werd doodgereden. Vermoedelijk door de man die achter Stefan reed. "Hij was compleet in shock."

"Het is echt bar en boos in België", vertelt hij aan RTL Nieuws als hij terugblikt op wat er dit weekend gebeurde. Hij reed op de E25 van Luik naar Maastricht toen hij driehonderd meter voor hem opeens 'gele hesjes' zag staan.

Stefan hield zijn adem in

"Ze waren een blokkade aan het opzetten. Ik zag opeens dat de demonstranten pallets en autobanden op de rechterbaan gooiden om het vrachtverkeer tegen te houden." Stefan schrok en slingerde zijn truck naar links. Vanaf dat moment hield hij zijn adem in.

"Ik reed daar op de linkerbaan en de demonstranten sprongen op de weg. Zo'n 20 tot 25 man wilden dat ik stopte. Dat deed ik niet, want als je dat doet, ben je je truck kwijt." Stefan refereert aan een eerder voorval, waarbij eind december een vrachtwagen in België werd geplunderd en in brand werd gestoken.

'Ik reed uit paniek hard door'

"Ze sloegen met een stalen pijp op mijn truck toen ik voorbij reed. Uit het niets, zonder waarschuwing. Ik reed uit paniek hard door." Als hij de demonstranten voorbij is, stopt hij vlak voor de grens op een brede vluchtstrook. "Ik belde gelijk de politie, maar die waren al op de hoogte. Waarschijnlijk omdat er achter mij een demonstrant was aangereden."

'Die wagen zag eruit joh, niet normaal'

En dan komt de man aangereden die op dit moment door de politie in Nederland en België wordt gezocht voor het doodrijden van het 'gele hesje'. Hij parkeert zijn truck achter die van Stefan, misschien een minuut later. "Die wagen zag eruit joh, dat gaat helemaal nergens meer over. De voorruit lag eruit, de zijruit lag eruit, deuken op de voorkant. Het was niet normaal."

De chauffeur, een man uit Landgraaf die werkt voor een transportbedrijf in Maastricht, is compleet in shock. "Het was best een jonge chauffeur. Hij vertelde hoe hij zijn voorruit voelde versplinteren, dat alle ruiten eruit vlogen en dat hij probeerde weg te komen. Hij had niets meer kunnen zien, zei hij, omdat alles kapot was."

'Hij belde zijn baas in paniek op'

Stefan denkt dat de man niet wist dat hij iemand had geraakt. "Hij belde zijn baas helemaal in paniek op. Die zei: 'Kom maar snel hierheen'."

Stefan heeft gegevens uitgewisseld met de chauffeur uit Landgraaf en ze zijn beiden naar Nederland gereden. "Vanochtend werd ik gebeld, ze vertelden me dat de kapotte vrachtwagen gisteren rond zeven uur 's avonds in beslag was genomen."

'Ik was echt bang'

De werkgever van Stefan heeft besloten niet meer te rijden via de E25, de plek waar het ongeluk gebeurde. "Ik hoop dat ze stoppen. Ga demonstreren in Brussel, in Den Haag. Maar pak niet de hardwerkende vrachtwagenchauffeur. Ik was echt bang. Als ik moest stoppen, was ik mijn leven niet meer zeker."

Reactie Frans 'geel hesje':

"De bestuurder van de vrachtwagen moet het slachtoffer gezien hebben." Dat zegt een Franse demonstrant die op de plek van het ongeluk was, vlak nadat het gebeurd was. "Ik kende het slachtoffer van de gele hesjes-beweging", zegt ze. "Het was moord, denk ik." De demonstrante verwacht dat de gele hesjes-beweging zal groeien. "We willen de economie in België een klap geven. We hebben geen makkelijk leven. Het wordt steeds moeilijker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore