Zonnig Spanje

Trainingskampen steeds populairder bij amateurclubs

12 januari 2019 22:00 Aangepast: 12 januari 2019 22:46
VV Lyra ging op trainingskamp in Valencia. Beeld © RTL Nieuws

Wie denkt dat alleen eredivisieclubs vertrekken richting de zon om in warme temperaturen te trainen tijdens de winterstop heeft het mis. Steeds vaker worden voor de amateurclubs uit lagere klassen luxe trainingskampen georganiseerd. Zowel binnen als buiten Nederland. 

''De groei is over de hele breedte te zien, er gaan er ook steeds meer spelers mee'', zegt Robin Hoezen van trainingskampen.nl, die al meer dan 10 jaar voetbalkampen organiseert.

Er zijn in Nederland zo'n 3000 amateurvoetbalclubs. Ook deze winterstop verzorgt de organisatie voetbalkampen voor 235 amateurclubs. Een groei van 13 procent ten opzichte van vorig jaar toen er nog maar 207 clubs hun koffers pakten.

Aansluiten

Ook gaan de clubs steeds vaker naar het buitenland. Dit jaar zoeken 111 teams de zon op, een kwart meer dan vorig jaar toen nog maar 88 teams hiervoor kozen.

Daarnaast worden de aantallen steeds groter volgens Hoezen. ''Vroeger was het trainingskamp vaak alleen weggelegd voor het eerste team, maar steeds vaker mogen de spelers uit het tweede team en ook het damesteam aansluiten.''

'Snoepreisje'

De populairste buitenlandse bestemming voor voetbalclubs is het zonnige Spanje. Voor de thuisblijvers wordt een trainingskamp hierdoor al gauw als 'snoepreisje' gezien. Onzin volgens Chris Janssen, assistent-trainer van derdeklasser vv Lyra uit de Lier: ''Als groep trek je meer naar elkaar toe en dat is belangrijk voor het teamgevoel''.

De focus tijdens een trainingskamp ligt vaak op teambuilding. De spelers van vv Lyra vertrekken met de eerste en tweede selectie richting Valencia en zullen hier meerdere keren trainen en wedstrijden spelen. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning en staan er culturele activiteiten, zoals een fietstocht door de Spaanse stad op de planning. 

Sponsoring

Ook Rob Jonkman, trainer van derdeklasser VVSB uit Noordwijkerhout, benadrukt het belang van teambuilding. ''Vorig jaar stonden wij voor vertrek van het trainingskamp op de vijfde plaats in de ranglijst. Na het kamp hadden we ineens een hecht team waarmee we zelfs kampioen zijn geworden.'' De club hoopt ook dit jaar weer winst te boeken na het trainingskamp in Mierlo.

Een trainingskamp naar Spanje kost al gauw 300 euro per persoon, in Nederland is de club ongeveer de helft van dit bedrag per speler kwijt. De meeste voetbalclubs kunnen dit bekostigen door middel van sponsoren en benefietavonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amateurclub op trainingskamp in Qatar op kosten van Sneijder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore