Schaatsen

Antoinette de Jong verovert eerste Europese titel allround

12 januari 2019 13:32 Aangepast: 12 januari 2019 14:28

Een prachtige prijs voor schaatsster Antoinette de Jong. Op de buitenbaan van het Italiaanse Collalbo is ze Europees kampioen allround geworden.

De Friese schaatsster won drie van de vier afstanden. Vanochtend zegevierde ze op de 1500 meter in een tijd van 1.57,03. Gisteren was De Jong ook al de beste op de 500 en 3000 meter.

Wüst vierde

Op de afsluitende 5000 meter moest ze in een direct duel haar meerdere erkennen in de Tsjechische Martina Sablikova, maar haar voorsprong was groot genoeg. De 23-jarige schaatsster eindigde met 7.13,73 als tweede op die afstand.

Sablikova eindigde in het algemeen klassement als tweede. Brons is er voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Ireen Wüst, die haar titel veredigde, kende een teleurstellend weekend: ze moet genoegen nemen met een vierde plaats.

Lichaam vol verdriet

Wüst gaf gisteren na haar 500 meter de strijd om titelprolongatie al op. De vijfvoudig kampioene besefte dat 'presteren met een lichaam vol verdriet' onmogelijk is. De 32-jarige Brabantse woonde afgelopen woensdag de uitvaart bij van oud-schaatsster Paulien van Deutekom, die anderhalve week geleden op 37-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Voor Wüst, die nauw betrokken was bij haar doodzieke hartsvriendin, was afzeggen voor de EK geen optie. "Dat zou Paulien ook nooit hebben gedaan.'' 

Carlijn Achtereekte, derde op de 5000 meter met een tijd van 7.15,31, eindigde in het klassement op de zesde plek.

Jac Orie

De Jong is de zoveelste kampioen die succescoach Jac Orie aflevert. Ze pakte in de afgelopen jaren genoeg medailles mee, waaronder twee keer WK-goud op de ploegachtervolging en olympisch zilver en brons (achtervolging en 3000 meter) bij de Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea.

Een grote internationale titel ontbrak nog op haar individuele erelijst. 

`