Geweld jaarwisseling

Politiek verontwaardigd over 'stoere taal' Rutte: 'Maar hij verwoordt wat velen denken'

11 januari 2019 21:49 Aangepast: 11 januari 2019 22:30
Rutte tijdens de persconferentie Beeld © ANP

De uitspraken van premier Mark Rutte over ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling zorgen ook binnen de eigen regeringscoalitie voor opgetrokken wenkbrauwen. Zowel het CDA als de ChristenUnie heeft kritiek.

Rutte zei dat hij de raddraaiers die zich met oud en nieuw hebben misdragen tegen hulpverleners 'het liefst allemaal persoonlijk in elkaar wil slaan'. Op Twitter neemt CDA-leider Sybrand Buma afstand van de woorden van de premier. Hij vindt dat een premier 'niet de suggestie moet wekken dat je er zelf op los kunt slaan'. 

'Niet premierwaardig' 

Gert-Jan Segers van coalitiepartij ChristenUnie noemt Ruttes uitspraak tegen het AD 'niet helemaal premierwaardig'. "Soms moet je emotie onderdrukken en het juiste doen", zegt hij. PVV-leider Geert Wilders sneert op Twitter dat Rutte raddraaiers in elkaar wil slaan: "Met zijn handtasje zeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte woest op relschoppers oud en nieuw: 'Ik zou ze het liefst allemaal in elkaar slaan'

Rutte deed zijn uitspraken vandaag in een persconferentie na de ministerraad. Hij vindt het frustrerend dat de samenleving er niet in slaagt om mensen te weerhouden van zulk wangedrag. Zijn 'handen jeuken' om voor eigen rechter te gaan spelen, zei hij. Hij zei er ook meteen bij dat zoiets natuurlijk niet kan.

Volgens politiek commentator Frits Wester zijn het stevige uitspraken van Rutte. "Op het moment dat hij dat zei, keken journalisten in de ruimte elkaar aan. Zo van: die neemt geen blad voor de mond. Maar ik denk dat hij verwoordt wat veel Nederlanders vinden."

Eerder gezien

Ruttes uitspraken moeten ook in het licht moeten worden gezien voor de aankomende verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer, meent Wester. "We hebben dit eerder gezien van hem." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samsom valt Rutte aan om 'pleur op'-uitspraak: 'Ik maak hier bezwaar tegen'

In 2016 sprak hij in Zomergasten over Turkse Nederlanders die zich niet voldoende aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden, een half jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Pleur op", zei hij toen. Politieke partijen reageerden hoogst verontwaardigd over zijn toon. "Nu geeft hij weer onverbloemd zijn eigen emotie aan. Zo kennen we Rutte", zegt Wester.

Meer kritiek

Niet alleen vanuit de politiek klinkt kritiek. De Nederlandse Politiebond noemt het 'stoere taal', maar de daden blijven volgens de bond uit. "De mogelijkheid om echt iets te doen, een verbod op vuurpijlen, laat het kabinet liggen. Zonde."

Ruttes 'handen jeuken' om de raddraaiers aan te pakken:

'Ik zou ze het liefst persoonlijk in elkaar willen zijn', zegt premier Rutte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore