Hoger tempo

Meer jagers ingezet voor afschieten edelherten Oostvaardersplassen

11 januari 2019 17:01 Aangepast: 11 januari 2019 18:39
Een edelhert in de Oostvaardersplassen Beeld © ANP

Het aantal jagers in de Oostvaardersplassen dat edelherten afschiet, wordt verdubbeld van acht naar zestien. Zo kan het aantal dieren sneller worden teruggebracht.

Dat laat gedeputeerde Harold Hofstra aan Omroep Flevoland weten. 

De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen tot 490 dieren in april zodat er meer ruimte ontstaat voor de overgebleven grote grazers. Om tot dat aantal te komen, moeten er zeker 1830 edelherten worden afgeschoten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 1800 herten in Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten

Voedselgebrek

Het verminderen van het aantal edelherten is volgens de provincie nodig om een herhaling van vorige winter te voorkomen. Toen was er een flink voedselgebrek en wilde Staatsbosbeheer de dieren in het gebied niet bijvoeren. Uiteindelijk stierven drieduizend dieren die winter.

Om het aantal edelherten terug te brengen, worden nu dus meer jagers ingezet. De afschot is sinds begin december aan de gang en vordert gestaag, zegt Hofstra tegen Omroep Flevoland. Of het aantal van 1830 herten wordt gehaald, is nog niet bekend. Maar hij denkt wel dat Staatsbosbeheer en faunabeheerders 'een heel eind komen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore