Ga naar de inhoud
Particulieren gespaard

'Stroomnet kraakt onder enorme toename zonnepanelen'

Het Nederlandse stroomnet kan in sommige gevallen de enorme toename van zonnepanelen niet aan. Er is sprake van 'filevorming' op het net.

In delen van Groningen, Drenthe en Overijssel moeten netbeheerders Enexis en Tennet 'nee' verkopen aan initiatiefnemers van nieuwe grootschalige projecten. 

Volgens de Volkskrant belemmert het gebrek aan stroomkabels zelfs de omslag naar groene energie. 

80 miljoen zonnepanelen in 2023, hoe gaan we dat doen?

04:07
Voordat we echt volledig op de zon kunnen rekenen als energiebron, zijn er nog een paar problemen te overwinnen, legt Sanne Boswinkel uit.

Particulieren buiten schot

Dat raakt investeerders die zonneparken willen aanleggen op boerenland, maar ook de groene dromen van voetbalclubs spatten uiteen. Particulieren met zonnepanelen blijven buiten schot. Zij mogen niet worden geweigerd, maar grootverbruikers en leveranciers wel.  

Het probleem ontstaat met name in het noorden en oosten van het land, omdat daar de grond het goedkoopst is en dus gewild bij investeerders, terwijl er juist daar de dunste kabels door de grond lopen. 

Boeren
Lees ook:
Boeren blij, Essent blij: energiebedrijf vervangt asbestdaken door zonnepanelen

Reactie Tennet:

"Ons hoogspanningsnet heeft een bepaalde capaciteit hoeveel we aan stroom kunnen ontvangen en doorgeven", zegt Jeroen Brouwers van Tennet. "Als er heel veel aanvraag voor zonnepanelen tegelijkertijd komt, dan kan dat niet één, twee, drie uitgebreid worden. Dat kost een aantal jaar. Er bestaat dus een bepaalde mismatch tussen heel veel interesse ineens en de bepaalde capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet."

"De subsidies zijn heel hoog en de grondprijzen in bepaalde gebieden heel laag en dus zijn er nu heel veel ondernemers die op bijna dezelfde plekken zonnepanelen willen ontwikkelen. Als dat in één keer in een hausse komt, dan is er op sommige plekken niet overal plaats."

Reactie Enexis:

Netbeheerder Enexis vindt dat er in Nederland geen regie is gevoerd over de plaatsing van zonnepanelen. "Die regie is wel nodig", zegt woordvoerder Jan Bakker. "Als je op één plek heel veel zonnepanelen neerzet, dan moeten die daar allemaal op het elektriciteitsnet. Dat kan het net niet aan. Helemaal niet omdat ondernemers de goedkoopste grond zoeken. Die grond ligt bijvoorbeeld in Drenthe en Groningen. Dat zijn nu juist gebieden waar het elektriciteitsnet van oudsher niet zo uitgebreid is."

"Wij moeten daarom sommige nieuwe aanbieders teleurstellen. Als een voetbalvereniging zijn dak vol wil leggen met panelen, moeten wij nu zeggen, sorry, dat gaat nu niet. We kunnen de stroom niet afleveren. We mogen namelijk niet discrimineren. Het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Een voorbeeld: als een ondernemer pas een heel weiland heeft vol gelegd met panelen, en de aanvraag eerder heeft gedaan, dan vist de voetbalvereniging achter het net."