Terreurzaak

'Verdachten wilden geen aanslag plegen, alleen spelen met kalasjnikov'

10 januari 2019 14:40 Aangepast: 10 januari 2019 16:03
Een verdachte geeft de kalasjnikov (AK-47) een zoen. Beeld © RTL

De zes terreurverdachten hadden geen plannen voor een aanslag. Ze wilden slechts 'spelen met een kalasjnikov'. Dat betoogde de advocaat van de verdachten Hardi N. en Morat M. in de rechtbank.

Vandaag was de eerste zitting tegen de zes mannen die verdacht worden van het beramen van een aanslag. De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - werden in september aangehouden, nadat de politie twee infiltranten had ingezet.

'Verdachten zijn uitgelokt'

Volgens één van de advocaten, Serge Weening, zijn de verdachten uitgelokt door een infiltrant van justitie. De groep jongens zijn 'door actief optreden van de politie' bij elkaar gebracht. "Zonder het optreden van de politie was dit nooit gebeurd."

Volgens Weening leek het handelen van de politie meer op 'bewijs creëren'. "Het OM was de leverancier van de wapens. Het OM heeft de groep gecreëerd en vervolgens wordt die groep als een criminele organisatie aangeduid."

Onthullend beeld: terreurverdachten oefenen met wapens en bomvesten

De training van de groep terrorismeverdachten in een Limburgs vakantiehuisje is op video vastgelegd. De mannen werden in september opgepakt. Foto’s van de beelden zijn in bezit van RTL Nieuws. Te zien is hoe de mannen oefenen met kalasjnikovs en het aantr

Ook kwam het OM volgens de advocaat ongevraagd met het idee om die jongens te laten trainen. "Het was de infiltrant die zei: ik leer het je allemaal wel. Zo is vrees voor een aanslag gecreëerd, die zonder het handelen van het OM niet was ontstaan."

'Er waren wél plannen'

Volgens het Openbaar Ministerie waren er wél verregaande plannen voor een grote aanslag in Nederland, maar is die voorkomen door de infiltratie. De verdachten zijn eind september aangehouden in een vakantiepark in Weert, waar de infiltrant (onklaar gemaakte) wapens had geleverd.

Volgens de officier van justitie is Nederland 'zonder twijfel' aan een grote aanslag ontkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurproces begonnen: 'Nederland aan aanslag ontkomen'

Loonstrookje

De advocaten van de verdachten bestrijden dat de mannen deel uitmaakten van een 'terroristische organisatie'.

Shevan A. en hoofdverdachte N. hadden bijvoorbeeld familiebanden, A. stond op het punt te trouwen met de schoonzus van N. Hij vroeg hem onder meer hoe om te gaan met zijn aanstaande schoonfamilie. "N. raadde hem aan zijn loonstrookje aan zijn schoonvader te laten zien", aldus de advocaat van A. Haar cliënt moest daar in de rechtbank hard om lachen.

Drie van de zes verdachten (in het midden) verschenen op de eerste zittingsdag; Shevan A., Nadeem S. en Morat M. Drie van de zes verdachten (in het midden) verschenen op de eerste zittingsdag; Shevan A., Nadeem S. en Morat M.

De advocaten van de verdachten lieten weten de verdachten te willen horen. Dat verzoek werd door de rechter toegewezen.

Advocaat Weening wil weten welke instructies zij hebben gekregen. De andere advocaten hebben soortgelijke wensen. De advocaat van Nadeem S., Bart Nooitgedagt, wil er zo achterkomen of er sprake is geweest van uitlokking. De advocaat van Nabil B.​​, Lodewijk Rinsema, wil ook een infiltrant horen. Evenals de advocaat van Wail el A., F. Landerloo.

Shevan A. vindt proces 'spannend'

Advocaat Buruma wil ook dat de infiltranten gehoord worden.

Buruma is de advocaat van Shevan A. Deze verdachte haalde samen met Hardi N. destijds de kunstmest op, volgens het OM om een bom te maken. Shevan A. zou volgens zijn advocaat helemaal niet op de hoogte zijn geweest van het halen van de kunstmest. Hij wist alleen dat Hardi N. 'iets' ging ophalen bij de Mediamarkt. "Dat maakt hem geen deelnemer en ook geen voorbereider."

Verdachte Shevan A., die net als twee andere verdachten aanwezig was bij het proces, liet weten het proces 'spannend' te vinden. "Ik wil snel mogelijk weer m’n leven oppakken, zodat ik de schade kan beperken."

'Ik ben pas getrouwd'

Verdachte Nadeem S. zei: "Ik wil graag naar huis. Ik ben pas getrouwd. 6 oktober had ik een trouwfeest. Dat is gedwarsboomd." De derde verdachte, Morat M., zei: "Ik heb niks te zeggen."

De volgende zitting staat gepland op 3 april.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore