Mocro-maffia

20 jaar cel voor man die broer van kroongetuige vermoordde

10 januari 2019 13:10 Aangepast: 10 januari 2019 14:14
De moordenaar van Reduan B., Shurandy S., kreeg van de rechtbank 20 jaar cel. Beeld © ANP

De man die achter de geruchtmakende moord op Reduan B. zat, de 40-jarige Shurandy S., moet 20 jaar de cel in. De rechter acht bewezen dat de Hilversummer op 29 maart vorig jaar in Amsterdam de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. doodschoot.

S. had eerder al bekend de moord in Amsterdam-Noord in opdracht te hebben gepleegd, maar weigerde de opdrachtgevers bekend te maken. Met de beloofde beloning wilde hij naar eigen zeggen zijn cokeverslaving financieren.

"Het was een moord op bestelling. Shurandy S. heeft geen enkel respect voor het leven slachtoffer getoond", zei de rechter. 

Het OM had 28 jaar geëist. De rechter zag echter geen reden om aan te nemen dat Shurandy S. wist dat het slachtoffer een broer van de kroongetuige was. Rechtbank legde daarom een lagere straf op. Het OM is het daar niet meer eens en gaat in beroep.

Het slachtoffer was de broer van Nabil B., die een week voor de moord op Reduan door het Openbaar Ministerie werd gepresenteerd als kroongetuige in het onderzoek naar een reeks liquidaties door de Mocro-maffia.

Meest gezochte misdadiger

De moord is volgens het OM 'zonder twijfel' een reactie op de medewerking van Nabil B. met justitie.

Deze kroongetuige heeft verklaringen afgelegd tegen onder anderen Ridouan Taghi, die in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties en geldt als de meest gezochte misdadiger van Nederland.

Hoe de broer van kroongetuige Nabil B. werd geliquideerd

De brute moord op de broer van kroongetuige Nabil B. gebeurde eind maart afgelopen jaar.

S. verklaarde eerder dat hij 'geen flauw idee had' wie hij vermoordde. Pas toen hij thuiskwam en het nieuws zag, wist hij wat er aan de hand was. "Toen dacht ik: the shit hits the fan." Maar volgens de officier van justitie had hij kunnen weten dat zijn beoogde slachtoffer in elk geval geen crimineel was. S. schoot hem neer onder werktijd, in zijn eigen beletteringsbedrijf.

Koelbloedig te werk

De verdachte zat in de hal, liep stil achter de onwetende Reduan aan de trap op en vuurde minstens zes kogels af op zijn hoofd en bovenlichaam. Daarna ging S. naar zijn werk 'alsof er niets aan de hand was'. Volgens de aanklaagster toont dat zijn koelbloedigheid aan. "Dit is geen man die in de war is, hij is volledig toerekeningsvatbaar."

S. verklaarde eerder voor de rechtbank dat hij verslaafd was aan cocaïne en op de automatische piloot leefde. Hem was 100.000 euro beloofd, waarmee hij zijn verslaving kon financieren, maar dat geld heeft hij naar eigen zeggen nooit gekregen. Twee dagen na de moord werd hij opgepakt, na een DNA-match en omdat hij op de camerabeelden stond.

Doodsbang voor wraak

Gisteren kwam naar buiten dat het slachtoffer Reduan B. doodsbang was voor wraak van crimineel Taghi, omdat zijn broer kroongetuige was. Dat zou blijken uit een reeks WhatsApp-berichten die Het Parool heeft ingezien.

De ondernemer uit Amsterdam sliep nauwelijks en concludeerde dat de beveiliging van hem en zijn familie blijkbaar 'niets mocht kosten'. "We zijn niet van belang, we zijn collateral damage (nevenschade)", schreef hij twee dagen voor hij werd vermoord.

Het OM heeft steeds gezegd dat Reduan B. maar beperkte beveiliging wenste toen de kroongetuigendeal openbaar werd.

Moeder heeft verdriet én angst

Sinds de moord op Reduan moest de hele familie, bestaande uit enkele gezinnen, onmiddellijk in de anonimiteit verdwijnen. Zijn moeder zei dat zij haar dagen vult met verdriet over de dood van Reduan én de angst om nog iemand te verliezen.

Volgens de nabestaanden was Reduan een hardwerkende integere man, die wars was van alles wat met criminaliteit te maken had. Hij had veel vrienden en dierbaren, onder wie twee dochters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore