Zes verdachten

Terreurproces begonnen: 'Nederland aan aanslag ontkomen'

10 januari 2019 10:40 Aangepast: 10 januari 2019 11:54
Eén van de verdachten in de Arnhemse terreurzaak draagt een bomvest en spreidt zijn armen. Beeld © RTL Nieuws

Nederland is 'zonder twijfel' aan een grote aanslag ontkomen door de arrestatie van de terreurverdachten afgelopen september. Dat zei de officier van justitie bij de eerste zitting in de terreurzaak.

Toch heeft Nederland 'geen reëel gevaar gelopen' benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren in de groep. Die infiltranten leverden onder andere onklaar gemaakte wapens en kunstmest voor het maken van een bom.

"Hoe anders zou dat geweest zijn als verdachten door een ander waren geholpen?", zei de officier van justitie. "Dan hadden we wellicht wel te maken gehad met een aanslag, waar vele tientallen doden te betreuren waren geweest."

Voor de rechter

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een evenement. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Ze werden gepakt nadat de politie infiltreerde in deze terroristische cel. 

De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'

Het is nog altijd onduidelijk welk evenement de verdachten op het oog hadden. Vermoedelijk was de Pride Amsterdam een doelwit.

Wel waren er concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen.

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert.

Vier handgranaten per persoon

Eén van de terreurverdachten, Hardi N., liet aan de infiltrant weten dat ze naar meerdere festivals hadden gezocht om een aanslag te plegen. Hij zei ook dat ze met z'n vijven waren, een kalasjnikov nodig had en voor iedere persoon en een pistool. Ook bestelde hij vier handgranaten per persoon, voor iedere man een zelfmoordvest en een grote bom die in een auto op afstand tot ontploffing gebracht zou moeten worden. De infiltrant zei dat dit 'geen probleem' was'.

De infiltrant leverde de wapens, die vooraf onklaar waren gemaakt. De verdachten werden uiteindelijk bij het vakantiepark aangehouden. Eén verdachte probeerde toen met een onklaar gemaakt wapen op de agenten te schieten. 

Hardi N.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Ze werden opgepakt na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem.

Deze Hardi N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Namen verdachten

Hardi N. is nu ook een van de zes verdachten. De namen van de andere verdachten zijn: Wail el A., Nabil B., Morat M., Shevan A. en Nadeem S.

Wail el A. is de verdachte die met de onklaar gemaakte wapens op agenten probeerde te schieten. 

De advocaat van de verdachten Hardi N. en Morat M. betoogde dat zijn cliënten slechts wilden 'spelen' met een kalasjnikov. Er waren geen plannen voor een aanslag, sterker nog, de verdachten zijn uitgelokt door een infiltrant van justitie, zei hij. 

Eén verdachte vrijgelaten

Een van de gearresteerde mannen, is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij is nu niet gedagvaard.

Verslaggever Jeroen Wetzels volgt de zaak in Rotterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore