Proces 'minder Marokkanen'

Oud-minister Opstelten als getuige gehoord in proces-Wilders

10 januari 2019 09:49 Aangepast: 10 januari 2019 15:58

Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat in het hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn uitspraken over Marokkanen oud-minister Ivo Opstelten en oud-OM-topman Herman Bolhaar als getuigen gehoord mogen worden.

Volgens de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, zijn er 'aanwijzingen' dat Opstelten er in 2014 vooraf bij het Openbaar Ministerie (OM) op heeft aangedrongen om Wilders strafrechtelijk te vervolgen. Knoops wil in het hoger beroep Opstelten en Bolhaar onder ede laten getuigen over die mogelijke beïnvloeding.

In het proces voor de rechtbank werden verzoeken van Knoops om ministers te horen eerder afgewezen.

Wel overleg geweest

Vorig jaar ontkende het College van procureurs-generaal dat er ooit overleg is geweest met ambtenaren of ministers over de aangiftes tegen Wilders. 

Eind november werd bekend dat Bolhaar, destijds voorzitter van het college van procureursgeneraal, het 'minder-Marokkanen-proces' tegen Wilders destijds wél besproken had met de toenmalige VVD-minister. Dat bleek uit antwoorden van minister Grapperhaus (Justitie) op Kamervragen van Geert Wilders naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Bolhaar besprak onder meer de aangiftes tegen Wilders op 2 april 2014. ''Wilders – procedure besproken – 1000 aangiftes'', zo staat in een document.

Wilders mag oud-minister Opstelten horen als getuige: 'Het is in ieder geval iets'

PVV-leider Geert Wilders heeft met gemengde gevoelens gereageerd op het nieuws dat hij oud-minister Opstelten mag horen als getuige in het 'minder-Marokkanen-proces'.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Losse eindjes in de zaak-Wilders

Het gaat om een korte aantekening naar aanleiding van een regulier periodiek overleg tussen toenmalig minister Opstelten en de toenmalig hoogte baas van het OM op 2 april 2014.

Tweede Kamer

Ook richting de Tweede Kamer is door verschillende ministers van justitie altijd gesuggereerd dat van overleg met het OM over de vervolging van de PVV leider geen sprake was.

Wilders werd in 2016 voor de 'minder-Marokkanen'-uitspraak veroordeeld, maar kreeg geen straf opgelegd. De uitspraken deed hij in maart 2014.

Alexander Pechtold

Naast Opstelten en Bolhaar, zal ook de officier van justitie worden gehoord die verantwoordelijk was voor de beslissing om de voormalig D66-leider Alexander Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitlating over Russen. Deze officier van justitie was destijds ook het Hoofd van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 25 juni 2019.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore