'Kleinere stapels'

Bouwers vreugdevuur Scheveningen: 'Geen strijd meer met Duindorp'

09 januari 2019 23:37 Aangepast: 09 januari 2019 23:41
Beeld © ANP

Als er volgend jaar nog een vreugdevuur komt, dan zal er geen strijd meer zijn tussen Scheveningen en Duindorp. Dat zeggen de bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen tegen RTL Nieuws. "We willen het voortaan kleinschaliger."

De bouwers kwamen vanavond samen om het vreugdevuur van Oudejaarsnacht te evalueren. Voor sommige bouwers was dit een emotionele avond. "Het is natuurlijk heftig wat er is gebeurd", vertelt één van de bouwers die liever anoniem wil blijven.

Enorme schade

Bij de afgelopen jaarwisseling kreeg Scheveningen te maken met een regen van brandend hout, afkomstig van een tientallen meters hoge vuurstapel op het strand. Daardoor ontstond een enorme schade aan onder meer huizen en auto's in Scheveningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Scheveningse huizen en auto's beschadigd door vonkenregen: 'Overal zwarte smurrie'

Door de wedstrijd om het hoogste vreugdevuur tussen Duindorp en Scheveningen werden de vuurstapels elk jaar groter. Dit jaar was de stapel in Scheveningen 13 meter hoger dan eigenlijk mocht. Ook gebruikten de bouwers te veel pallets.

'Sowieso geen strijd'

De bouwers benadrukken dat ze eerst het onderzoek naar hoe het dit jaar fout heeft kunnen gaan, afwachten. "En als er na die conclusie dan überhaupt nog iets gaat gebeuren volgend jaar op het strand, dan wordt dat sowieso geen strijd meer."

De bouwers van Duindorp laten weten dat het te voorbarig is om nu al 'dingen te roepen'. "We moeten de rust bewaren nu, dat lijkt me beter. We wachten het onderzoek af, en kijken daarna weer verder."

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Vandaag werd duidelijk dat op verzoek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek gaat doen naar het vreugdevuur. Naar verwachting zijn de onderzoeksresultaten rond het najaar bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore