'Collateral damage'

Vermoorde broer kroongetuige was doodsbang voor Ridouan Taghi

09 januari 2019 13:33 Aangepast: 09 januari 2019 16:34
De plek in Amsterdam-Noord waar Reduan B. werd doodgeschoten. Beeld © ANP

Reduan B, de vorig jaar geliquideerde broer van kroongetuige Nabil B., was doodsbang voor de wraak van de van liquidaties beschuldigde Ridouan Taghi. 

Dat zou blijken uit een reeks WhatsApp-berichten, die Het Parool heeft ingezien. In de berichten stelde Reduan B. dat de beveiliging van hemzelf en zijn familie kennelijk 'niets mocht kosten'. "Wij zijn niet van belang. Wij zijn collateral damage", schreef hij twee dagen voor zijn dood.

Gewetenloze monsters

Het Openbaar Ministerie heeft steeds gezegd dat Reduan B. maar beperkte beveiliging wenste toen de kroongetuigendeal openbaar werd. Dat gebeurde terwijl een groot deel van de familie nog geen beveiliging had.

Reduan was fel tegen de overeenkomst die zijn broer had gesloten met het Openbaar Ministerie, omdat hij wist 'hoe gewetenloze monsters te werk gaan', zeggen zijn nabestaanden.

In anonimiteit verdwenen

Volgens hen heeft Reduan steeds gewaarschuwd voor de gevaarlijke gevolgen van de kroongetuigendeal. Hij had zijn moeder al op een ander adres ondergebracht, wilde zijn familie beschermen, maar de overheid was volgens hem traag met de beveiliging en niet overtuigd van de gevaren.

Sinds de moord op Reduan moest de hele familie, bestaande uit enkele gezinnen, onmiddellijk in de anonimiteit verdwijnen. Zijn moeder zei dat zij haar dagen vult met verdriet over de dood van Reduan én de angst om nog iemand te verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voetbalclub herdenkt vermoorde Reduan: 'Ik dacht dat het een geintje was toen ik het hoorde'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore