Ga naar de inhoud
Onthullende beelden

Bomvesten en kalasjnikovs: foto's tonen trainende terrorismeverdachten in Limburgs vakantiehuisje

Een verdachte draagt een bomvest en zegt dat hij daar zijn hele leven van heeft gedroomd. Beeld © RTL Nieuws

De training van de groep terrorismeverdachten in een Limburgs vakantiehuisje is op video vastgelegd. De mannen werden in september opgepakt. Foto’s van de beelden zijn in bezit van RTL Nieuws. Te zien is hoe de mannen oefenen met kalasjnikovs en het aantrekken van bomvesten.

De beelden zijn gemaakt tijdens een twee uur durende ontmoeting van de terrorismeverdachten met twee undercoveragenten in een vakantiehuisje in Weert. De agenten deden zich voor als leveranciers van wapens voor een aanslag. In het vakantiehuisje heeft de politie camera’s en microfoons verstopt om bewijs te verzamelen.

De vier verdachten uit het vakantiehuisje werden eind september met drie medeverdachten aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Volgens politie en Openbaar Ministerie is met de aanhoudingen een grote aanslag verijdeld.

 

Een
Lees ook:
Een kus op de kalasjnikov: zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren zijn de beelden ‘behoorlijk belastend’ voor de verdachten. “Je ziet dat de verdachten enthousiast actief aan de slag zijn met de wapens en de bomvesten. Men loopt sluipend door de huiskamer  met een Kalasjnikov en doet alsof men bezig is met een actie. Dit zijn beelden die laten zien dat deze mensen met overtuiging bezig zijn met het oefenen van een grote aanslag.”

De wapens zijn door de politie onklaar gemaakt zodat er niet mee kan worden geschoten. In de bomvesten zaten geen explosieven.

Onthullend beeld: terreurverdachten oefenen met wapens en bomvesten

01:49

Instructies

De beelden zijn gemaakt op 27 september vorig jaar. In een gehuurd huisje op bungalowpark De Weerterbergen in Weert ontvangen de verdachten wapeninstructies. De politie-infiltranten hebben vijf handvuurwapens, twee Kalasjnikovs en bomvesten meegebracht. De verdachten krijgen uitleg over hoe ze die wapens moeten vasthouden en de bomvesten moeten bedienen.

Aan de keukentafel houdt een van de verdachten zijn AK-47 liefkozend tegen zijn wang en kust hij de Kalasjnikov. Als hij een bomvest draagt en zijn handen spreidt roept hij uit: “Mijn hele leven heb ik hiervan gedroomd, Allahu Akbar.”

Heftige
Lees ook:
Heftige beelden van arrestaties terreurverdachten

Een andere verdachte richt zijn Kalasjnikov en houdt zijn linkerhand op het ontstekingsmechanisme van zijn bomvest.

“De verdachte probeert zich hier echt in te beelden hoe het moment is van die aanslag: schieten en opblazen”, zegt terrorismedeskundige Van Buuren. “Mochten de verdachten ooit nog aanvoeren dat ze dit eigenlijk nooit van plan waren en zelf ook min of meer verbaasd waren over waar ze in terecht waren gekomen, dan laten deze beelden toch echt het tegendeel zien.”

Doelwitten

In het vakantiehuisje praten de verdachten ook over mogelijke doelwitten van hun aanslagplannen. Een undercoveragent hoort ze spreken over aanslagen op hetzelfde moment in meerdere Nederlandse steden. Amsterdam wordt genoemd als een van die steden. Er wordt gesproken over een festival in de openlucht en een tweede doelwit zou een nachtclub zijn. De verdachten hebben het ook over een autobom.

Een politie-infiltrant stelt na de undercoveroperatie: “Ze zeggen dat ze de homogemeenschap op het oog hebben”. Eerder bleek uit onderzoek van RTL Nieuws al dat de verdachten een ander moment homo-evenement Amsterdam Pride als een mogelijk doelwit zagen. Op dat moment, in augustus 2018, beschikten ze nog niet over de benodigde wapens.

Schiettraining

Met de wapenleveringen in het vakantiehuisje waren de voorbereidingen van de verdachten nog niet klaar. Zo is ook gesproken over een schiettraining in een dorpje in Bosnië. Zo ver kwam het niet, want direct na de oefening werden de vier verdachten uit het vakantiehuisje opgepakt.

Zes verdachten verschijnen morgen voor de rechter in een pro-formazitting. Dan wordt ook beslist of ze langer vast moeten blijven zitten. Een zevende verdachte is in afwachting van een proces op vrije voeten.

Reactie advocaten

Het OM verwijst naar de zitting van morgen. "Dan wordt een toelichting gegeven op het onderzoek en de stand van zaken daarin."

Advocaat Andre Seebregts verdedigt een van de verdachten. "Mijn cliënt is in vrijheid gesteld. Het OM heeft niet meer gevraagd om de voorlopige hechtenis te verlengen. Formeel is hij verdachte, maar voor mijn cliënt is het de-facto al afgelopen." De advocaten van de andere verdachten willen niet reageren.

Meerdere
Lees ook:
Meerdere invallen in Arnhem: