Bedreigde burgemeester

Jos Wienen won Machiavelliprijs: 'Ik ga niet opzij voor dreigementen'

08 januari 2019 21:33 Aangepast: 08 januari 2019 22:30
Jos Wienen, de bedreigde burgemeester van Haarlem. Beeld © RTL Nieuws

Al een aantal maanden woont Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, niet meer thuis. Bedreigingen dwongen hem om een safehouse te betrekken. "De dreiging is niet minder groot geworden."

Op 13 februari neemt Wienen namens bedreigde burgemeesters in Nederland de Machiavelliprijs in ontvangst, een prijs voor een 'opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie'. Hij is al zeventien jaar burgemeester, maar heeft dit nog niet eerder meegemaakt. "En nu gebeurt het", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Gelukkig is het niet standaard."

Ondergaan

De politie kwam hem thuis vertellen wat er aan de hand was, in september vorig jaar. "Ze kwamen nogal laat op de avond. Als de politie dan aan je deur komt, denk je 'oh jongens er is iets verschrikkelijks gebeurd'. Dan hoor je dat je wordt bedreigd en ben je bijna opgelucht."

Vanaf dat moment werden allerlei maatregelen genomen: een safehouse, bewaking, gewapende agenten bij het stadhuis. "Dat onderga je", zegt Wienen. "Ik kan in principe overal heen, maar wel begeleid. Daar wen je aan. Ze doen dat heel professioneel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondergedoken burgemeester Wienen laat van zich horen op steunbijeenkomst Haarlem

Waardering

Het is vervelend en niet leuk, zegt Wienen. "Aan de andere kant: je kunt je er heel druk om maken, maar het helpt je niks. Je kunt je beter iets minder druk maken. Ik weet dat er op de achtergrond hard wordt gewerkt om de dreiging op te heffen. Dat wacht ik rustig af."

Na bijna vier maanden is er nog altijd niets bekend over de aard en de bron van de bedreigingen aan het adres van Wienen. "Ik weet niet méér over wie erachter zit", zegt hij daarover. "Ik heb er wel mijn eigen gedachten over, maar het heeft voor mij geen zin om mee te gaan speculeren. De dreiging is niet minder groot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedreigde officier van justitie wordt wethouder in Breda

Scherp houden

De Machiavelliprijs is voor hem een steun in de rug. "Zo'n prijs maakt duidelijk dat je er niet alleen voor staat. Ik merk het ook aan de burgers die ik, weliswaar onder begeleiding, nog ontmoet. Meer dan ooit tevoren zoeken ze contact en laten ze me weten dat ze me waarderen."

Hij ziet de bedreigingen ook bij andere raadsleden, ambtenaren en politici. Soms wel jarenlang. De een kan daar beter tegen dan de ander, denkt hij. "Het helpt als je mensen in je omgeving hebt die je scherp houden op hoe het met je gaat."

Vastbesloten

Toch, zegt hij: "Als de bedreigingen nog jaren doorgaan, is dat heel treurig, maar het versterkt wel mijn vastbeslotenheid. Op deze manier zullen ze hun zin niet krijgen. Ik ga niet opzij voor dreigementen, ik ga niet opzij voor geweld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore