Studentenvereniging

Laatste waarschuwing van Groningse burgemeester voor Vindicat

08 januari 2019 18:01 Aangepast: 09 januari 2019 08:40
Het gebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen Beeld © ANP

De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, heeft studentenvereniging Vindicat afgelopen zomer een laatste waarschuwing gegeven. De strekking: nog één misstand en de exploitatievergunning kan het raam uit.

Ook dreigde de burgemeester in de begeleidende brief met (tijdelijke) sluiting of aanpassing van de sluitingstijden, schrijft weblog Sikkom. Dat kreeg de waarschuwing in handen na een WOB-verzoek.

Gefrustreerd onderzoek

Vindicat kwam het afgelopen jaar in opspraak vanwege geweld op de sociëteit en uit de hand gelopen ontgroeningen.

Bij een van die incidenten is waarschijnlijk de arm van een student gebroken. Tijdens het onderzoek dat daarop volgde, weigerde Vindicat de naam van de verdachte door te geven. Daarmee wordt het politieonderzoek dwarsgezeten. Reden voor Den Oudsten om de bestuurlijke waarschuwing op te leggen. 

Dit kan echt niet (meer) bij de ontgroening van Vindicat

Vindicat ligt al langer onder vuur. We vroegen de voorzitter wat echt niet meer kan bij de ontgroening.

Opdoeken

Mocht de vereniging nogmaals de fout in gaan en bijvoorbeeld een geweldsincident niet melden, dan zou het kunnen dat de exploitatievergunning wordt ingetrokken. Zonder zo'n vergunning kan de vereniging wel opdoeken.

Dat realiseert Vindicat zich ook, schrijft Sikkom, en dus proberen ze onder de waarschuwing uit te komen. Hun beroep op de privacy van hun leden vindt echter  geen gehoor bij Den Oudsten, die bij zijn waarschuwing blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweld Vindicat 'hoorde er gewoon bij', verdachte noemt actie achteraf dom

Geen compensatie

Door de vele incidenten is Vindicat dit jaar al geen onderdeel meer van de academische gemeenschap in Groningen, zoals de andere studentenverenigingen. 

Vindicat is nu een 'gewone' club en wordt niet meer uitgenodigd voor gelegenheden. Ook kunnen bestuurders geen compensatie meer krijgen voor hun studievertraging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vindicat gestraft: status van studentenvereniging afgepakt

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore