Ga naar de inhoud
Te felle fietsverlichting

Klachten over verblindende koplampen op fiets: 'Ze zijn veel feller dan vroeger'

Vaak is te felle verlichting een kwestie van beter afstellen. (Archieffoto) Beeld © ANP

Je fietst op een fietspad en je ziet een felle lichtbol steeds dichterbij komen. Als het verblindende gevaarte je voorbij is en je na tien seconden je zicht weer terugkrijgt, besef je dat het geen ruimteschip was, maar een fietser met een verkeerd afgestelde koplamp.

Te felle fietslampen zijn een ergernis voor veel fietsers, blijkt uit het feit dat de Fietsersbond er wekelijks klachten over krijgt. Voorlichter Kees Bakker krijgt meldingen over zowel elektrische als gewone fietsen, en het zijn er veel meer dan zo'n vijf jaar geleden.

'Feller dan vroeger'

Volgens Bakker komt het eigenlijk omdat de fietsverlichting in de afgelopen jaren steeds beter is geworden. "Ze zijn veel feller dan vroeger. Dat is goed, want daarmee vergroot je de zichtbaarheid in het donker. Maar als dit soort lichten niet goed zijn afgesteld, kunnen ze je tegenliggers flink verblinden."

Zo stel je je fietslamp goed af

Het belangrijkste aan fietsverlichting is dat je door de lamp goed zichtbaar bent voor anderen, maar ook dat je zelf goed kunt zien waar je fietst.

Om ervoor te zorgen dat je genoeg kunt zien maar anderen niet verblindt met je licht, moet je volgens de Fietsersbond op een aantal zaken letten bij het afstellen van je koplamp:

  • Zorg dat je lamp altijd een beetje naar beneden schijnt. Dat kun je volgens Bakker op deze manier checken: "Als je je fietslamp tegen een muur laat schijnen zie je een duidelijke grens tussen fel en zachter licht. Die grens of streep moet altijd lager liggen dan het fietslicht zelf."
  • Tegelijkertijd moet het felste punt van de lichtbundel niet te dicht bij het voorwiel liggen, want dan focussen je ogen daarop en zie je niet meer wat er verder voor je ligt.

Bron: Fietsersbond.nl

Wielrenners

Naast gewone felle fietslampen zijn er volgens Bakker ook veel wielrenners en mountainbikers die in het donker met een ronde lichtbundel rondfietsen.

"Die werkt als een soort zaklamp. Ze hebben geen afkapping en geven dus vrij fel en diffuus licht, dat vaak ook recht naar voren schijnt zodat ze de weg goed kunnen zien. Vergelijk het met groot licht van een auto. Fijn voor de mountainbikers of wielrenners, een drama voor de tegenligger."

'Spreek elkaar aan'

Volgens Bakker hebben veel fietsers het zelf niet door dat ze anderen verblinden. "Je ziet zelf natuurlijk niet of je anderen verblindt. Spreek elkaar daarom aan, of zwaai een paar keer voor je eigen fietslamp om een tegemoetkomende fietser met te fel licht te waarschuwen." 

En niet onbelangrijk: "Check zelf ook of je eigen koplamp goed is afgesteld. Dat kun je doen door in de richting van een raam te fietsen, zo kun je de weerkaatsing van je eigen verlichting bekijken."

Ook te felle koplampen van auto's zorgen voor problemen

02:33
Bekijk de reportage van Editie NL
Minister
Lees ook:
Minister deelt fietsverlichting uit: 'Neem gewoon het risico niet'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl