Satire

Maker van kerkfilmpje boos op LuckyTV: 'Blijkbaar moet je alles maar slikken'

08 januari 2019 14:46 Aangepast: 09 januari 2019 00:06
Fragment uit het bewuste filmpje van LuckyTV. Beeld © YouTube / LuckyTV

Filmmaker Cees van der Wal is boos over een satirisch filmpje van LuckyTV met SGP-leider Kees van der Staaij. LuckyTV heeft de filmmaker niet om toestemming gevraagd. En dat zit hem niet lekker. "Ik heb er helemaal niet om kunnen lachen."

In het bewuste filmpje is Van der Staaij zingend te zien. LuckyTV, het komische onderdeel van De Wereld Draait Door, heeft de beelden zo bewerkt dat het lijkt alsof hij zingt over een verboden homoseksuele liefde. "Blijf bij mij Heer. Want d'avond is nabij. De pater fluistert: 'Kees, nou jij bij mij.' Dat ik u kus, maakt mij geen homofiel. Heer, 'k zal u zuigen, maar verraad mij niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is de omstreden Nashville-verklaring? Zes vragen (en antwoorden)

Van der Staaij is in opspraak geraakt door zijn naam onder de Nashvilleverklaring, een omstreden document waarin wordt betoogd dat homoseksualiteit iets is dat kan worden genezen en dat het huwelijk alleen een verbintenis tussen man en vrouw kan zijn.

'Het kan ook op een andere manier'

Van der Wal ('christen, maar geen fundamentalist') heeft een expert op het gebied van auteursrecht in de arm genomen, omdat hij het niet eens is met de gang van zaken. "Je mag best discussie voeren. En dat mag ook wel scherp zijn, maar hiervoor zijn beelden gebruikt van een avond over christenvervolging. Dat vind ik laag. Het kan ook op een andere manier."

"De kwaliteit van het debat verschuift naar mijn idee richting de verkeerde kant. En moet dat ook? Ik denk van niet", zegt hij. "Aan het begin van het filmpje dacht ik nog: benieuwd wat ze ervan maken, maar aan het einde dacht ik: bedenkelijk niveau."

"Het is mijn humor niet en daarbuiten vind ik het filmpje ook als christen stuitend. Het gaat me er niet om dat Van der Staaij als homoseksueel wordt neergezet, maar meer de manier waarop het gebeurt", zegt Van der Wal. "Satire moet kunnen, maar blijkbaar moet je alles maar slikken."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore