Voeten in het zand

Vakantietrends volgen? 'Ik ga al mijn hele leven naar hetzelfde dorp in Italië'

08 januari 2019 16:05 Aangepast: 08 januari 2019 16:22
Beeld © ANP

We willen niet meer met z'n allen naar het Colosseum, maar gaan liever met onbekenden op yogareis. Deze zomer gaan we bewust op vakantie, als we de trends mogen geloven. Maar niet iedereen houdt zich daaraan. "Ik ga elk jaar naar dezelfde plek, dat is pas genieten."

"Reizigers zien hoeveel plastic er achterblijft na een dagje strand en wat toerisme met een plek doet. De reiziger is bewust geworden", zegt trendwatcher Tessa aan de Stegge. Ze deed onderzoek naar reistrends. "Een vakantie moet vooral leuk zijn, we willen niet geconfronteerd worden met moeilijke keuzes, dat tast het vakantiegeluk aan."

En we willen al helemaal niet op een kluitje staan voor de Trevifontein in Rome. "Dit is de detourtrend. De Nederlandse vakantieganger wil het massatoerisme ontwijken. Want met honderden dezelfde foto maken, maakt je vakantie toch minder bijzonder."

Massatoerisme ontwijken

De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we niet met z'n allen over de Ramblas in Barcelona willen struinen. "We gaan weg van de gebaande paden en zoeken second best’s voor highlights."

Ook willen we met gelijkgestemden een bijzondere reis maken, dit hoeft niet met bekenden te zijn. "Denk bijvoorbeeld aan reizigers die met onbekenden op yogavakantie gaan of een surfreis maken."

Niet iedereen vindt duurzaam reizen belangrijk:

Aan de Stegge: "10 procent zijn ethische reizigers. Ze kiezen voor heel bewust duurzaam reizen, respecteren lokale cultuur en willen het leven in het land helpen verbeteren. 20 procent hoeft van zichzelf niks te doen op vakantie behalve ontspannen en genieten. 70 procent is de middenmoot. Ze zijn bereid om duurzamer te reizen, als dit maar niet ten koste gaat van hun eigen reisgeluk. Ze logeren bijvoorbeeld liever bij locals dan in een vijfsterrenhotel."

Melanie gaat met haar moeder eerst vrijwilligerswerk doen in India en daarna ontspannen op het strand. Melanie gaat met haar moeder eerst vrijwilligerswerk doen in India en daarna ontspannen op het strand.

Bevolking helpen

Daarnaast willen we vooral goed doen op reis. Vakantiegangers doen mee aan een beach clean up om het strand schoon te maken, of steunen lokale ondernemers met een microkrediet. Dit herkent Melanie Volkers (23). Over een maand gaat ze met haar moeder naar India. "Normaal ga ik altijd naar Spanje, Frankrijk of Turkije op vakantie. Nu ga ik samen met mijn moeder op vakantie. We willen ons nuttig maken door de lokale bevolking te helpen."

Melanie heeft een pedagogische opleiding gedaan en gaat met een organisatie dakloze kinderen in New Delhi helpen. Na twee weken vliegt ze met haar moeder verder naar de Malediven en gaat ze daar uitrusten op het strand.

Lindsay: "Met mijn ouders, broertje, zijn vriendin en mijn vriend bij de pizzeria onder het appartement waar we altijd de eerste avond eten." Lindsay: "Met mijn ouders, broertje, zijn vriendin en mijn vriend bij de pizzeria onder het appartement waar we altijd de eerste avond eten."

Vaste gasten

Lindsay Megens (32) heeft maling aan al die trends. Zij gaat al haar hele leven naar hetzelfde dorp in Italië. "Misano Adriatico ligt ongeveer een half uur van Rimini en het is er prachtig. Een paar keer ben ik met vriendinnen naar Tenerife gegaan, maar ik miste Italië."

Ze gaat al jaren naar dezelfde familie in het appartementencomplex. "We zijn er vaste gasten geworden. De lokale bevolking heeft mij er groot zien worden en sinds een paar maanden ben ik zelf moeder geworden. Deze vakantie gaan ze mijn dochter ontmoeten." Alles staat al voor Lindsay en haar gezin klaar. "De eigenaren van het appartementencomplex hebben zelfs aangeboden op te passen als mijn vriend en ik een avondje met z'n tweeën weg willen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore