Nashvilleverklaring

Homoseksuele dominee vreest effect manifest: 'Ik geloofde dat ik zo niet mocht leven'

08 januari 2019 15:08 Aangepast: 08 januari 2019 15:08
Alexander Noordijk, dominee in Amsterdam. Beeld © EIGEN FOTO

De Nashvilleverklaring zorgt ervoor dat heel veel jongens en meisjes zich wel twee keer bedenken voordat ze uit de kast komen. Daarvoor vreest dominee Alexander Noordijk (45) van de protestantse kerk in Amsterdam. "Ieder mens, wie of wat je ook bent, is een geliefde van God", zegt hij. "Dat is het allerbelangrijkst."

"Ten eerste ben ik mens", zegt Noordijk, al tien jaar gelukkig getrouwd met Kai. "En toevallig is homoseksualiteit een deel van mijn identiteit." Hij vreest dat de Nashvilleverklaring veel beschadigt voor jonge gelovigen die worstelen met hun seksualiteit. Het 'antihomomanifest' leidde tot bezorgde reacties onder lhbt-gelovigen binnen zijn geloofsgemeenschap.

Nashvilleverklaring

De Nashvilleverklaring is een vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement. In het document wordt omschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

Critici noemen het een 'homohaatmanifest', omdat gelovigen homoseksuele relaties afwijzen in het manifest. Het Openbaar Ministerie gaat de Nashvilleverklaring onderzoeken op eventuele strafbaarheid.

De Nederlandse verklaring kent ruim 200 'eerste ondertekenaars', onder wie SGP-leider Kees van der Staaij. De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft aangifte tegen hem gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is de omstreden Nashville-verklaring? Zes vragen (en antwoorden)

"De Nashvilleverklaring is geen politiek statement van Kees van der Staaij", zegt hij. "De mensen die hiervoor hebben getekend, staan achter de inhoud. Ik ben bang dat het gesprek hierdoor verstokt raakt en bovendien vind ik de verklaring theologisch onjuist. Toch koester ik geen haatdragende gevoelens naar deze mensen. Ook zij zijn geliefden van God."

Ik heb zelf ook zo gedacht, dus ik vind het helemaal niet zo vreemd

Noordijk zegt de taal van de ondertekenaars wel te begrijpen. Of die in ieder geval te herkennen. "Ik kom uit de Nederlands Hervormde Kerk, dus ik snap waar het gedachtegoed vandaan komt. Ik heb zelf ook zo gedacht, dus ik vind het helemaal niet zo vreemd."

'God heeft dit niet zo bedoeld'

Als puber voerde Noordijk uit Mijnsheerenland een zwaar gevecht met zijn geaardheid. "Ik geloofde dat ik zo niet mocht leven. 'God heeft dit niet zo bedoeld', dacht ik toen ik de Bijbel las. Ik volgde een opleiding tot predikant, maar heb die opgegeven na gesprekken met docenten."

Het gevecht ging zelfs zo ver dat Noordijk aan exorcisme werd onderworpen om zijn homoseksualiteit van zich af te schudden. Iets waar hij achteraf veel spijt van heeft. "Iemand binnen de evangelische gemeente vertelde me dat hij een boodschap van God had gekregen. Hij vertelde me dat ik zou moeten veranderen."

Mensen geloven dat je erdoor bevrijd kunt worden, maar ik ben juist in de war geraakt

"Ik heb er tot drie keer toe aan deelgenomen. Het is een soort uitdrijving waarbij mensen samen met jou bidden. Mensen geloven dat je erdoor bevrijd kunt worden, maar ik ben juist in de war geraakt. Dat gun ik echt niemand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dominee die Nashville-verklaring ondertekende: 'Ophef overvalt ons'

Na zes jaar keerde Noordijk terug in de kerk. "God heeft me nooit losgelaten, om het heel vroom te zeggen. Ik heb mijn opleiding alsnog volbracht en gesproken met docenten die me eerder hadden geadviseerd om te stoppen met mijn opleiding. Zij hebben excuses gemaakt voor toen. Hun denken is in de loop der jaren veranderd."

Iedereen is welkom binnen de kerk

"Mensen mogen anders denken, maar laten we elkaar niet de maat nemen", zegt Noordijk. "Ga niet op de troon van de Almachtige zitten."

"De Nashvilleverklaring is het geluid van een minderheid, maar toch. Het is er wel degelijk. Ik hoop dat we met elkaar in gesprek blijven en dat mensen zien dat de kerk ook een ander geluid heeft. Iedereen is welkom binnen de kerk en niet op voorwaarde dat je van tevoren verandert."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore