Ga naar de inhoud
Machiavelliprijs 2018

Machiavelliprijs naar bedreigde burgemeesters: 'Praatje met burger niet meer vanzelfsprekend'

De bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen in oktober voor het gemeentehuis tijdens een steunbetuiging. Beeld © ANP

Een hart onder de riem voor de burgemeesters in Nederland die worden bedreigd: zij krijgen dit jaar de zogenoemde Machiavelliprijs uitgereikt.

De Machiavelliprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend voor een 'opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie'. Dit jaar wordt de prijs niet uitgereikt aan één persoon, maar aan meerdere personen: de bedreigde burgemeester in het algemeen.

"De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging", stelt het juryrapport.

Ondergedoken
Lees ook:
Ondergedoken burgemeester Wienen laat van zich horen op steunbijeenkomst Haarlem

De prijs wordt op 13 februari uitgereikt aan de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen. Die dook begin oktober onder na bedreiging. Uit welke hoek hij bedreigd werd, is nooit bekendgemaakt.

'Praatje niet meer vanzelfsprekend'

"Het is een schokkend besef dat doodsbedreigingen aan burgemeesters die gewoon hun werk doen het nieuwe normaal lijkt te worden", schrijft de jury. "Een praatje met bewoners en op de fiets de stad inspecteren is niet meer vanzelfsprekend."

Lokale bestuurders steeds harder bedreigd: 'Hij richtte het wapen op mij'

02:02
''We moeten ons niet verbazen als het een keer echt slecht afloopt.'' Lokale bestuurders worden steeds harder bedreigd. Bij Wil Houben ging het bijna mis. Hij werd voor het eerst als burgemeester met een vuurwapen onder schot gehouden.

Volgens de jury is het risico 'levensgroot' dat de burgemeester uit het straatbeeld verdwijnt en in een 'verlaten ivoren' terecht komt. "De gemoedelijk op straat keuvelende burgemeester is getransformeerd tot een zwaar bewaakte crimefighter. Deze burgemeesters vormen de open zenuw van de rechtsstaat, omdat zij zwaar beperkt en geremd worden in hun publieke communicatie."

SheDecides

Eerdere prijswinnaars waren onder meer SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Bron: RTL Nieuws