Ga naar de inhoud
Antihomopamflet

Dominee die Nashville-verklaring ondertekende: 'Ophef overvalt ons'

Dominee Rinie van Reenen. Beeld © RTL Nieuws

"Ik wist dat het een gevoelig onderwerp was, maar de reacties verbazen me wel." Dat zegt dominee Rinie van Reenen van de Immanuëlkerk in Oldebroek, één van de ondertekenaars van de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring.

De Nashville-verklaring is een pamflet tegen homoseksualiteit dat dit weekend door honderden protestantse predikanten en voorgangers is ondertekend.

'Genezing mogelijk'

In het manifest staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Critici noemen het een 'homohaatmanifest'.

Dominee Rinie van Reenen is een van de ondertekenaars van de brief. Hij heeft ook bijgedragen aan de vertaling van de verklaring. "De ophef overvalt ons", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Maar ik vind het mooi dat er aandacht voor is en wij de gelegenheid krijgen onze motieven uit te leggen."

'Mag iedereen weten'

Van Reenen blijft achter de verklaring staan. "Het is belangrijk dat het huwelijk op de Bijbelse manier voor het voetlicht wordt gebracht en dat mag iedereen weten."

Wat
Lees ook:
Wat is de omstreden Nashville-verklaring? Zes vragen (en antwoorden)

De dominee is verbaasd over de reacties. Volgens de dominee interpreteert 'men' de verklaring op de verkeerde manier. "Door die verklaring krijgen zij nu het gevoel: je moet terug in je hok. Terwijl wij niet zeggen dat je niet uit de kast mag komen. Je moet in openheid kunnen zeggen: hier en daar zit ik mee. Maar zeggen dat je homoseksueel bent en vervolgens vinden dat je zo moet kunnen leven, daar zijn wij het niet mee eens."

Twee kampen

Heel veel andere christenen zijn het niet met Van Reenen eens. Vorig jaar ondertekenden honderden predikanten en kerkelijk werkers juist een open brief waarin ze benadrukten dat het homohuwelijk geen enkel probleem is binnen hun kerk. "Er zijn kerken waarbinnen dat tot twee kampen heeft geleid", zegt de dominee uit Oldebroek daarover.

De dominee vervolgt: "Waarom moeten we als kerken hierin op de maat van de maatschappij meebewegen? Onze achterban denkt er inhoudelijk hetzelfde over. Wel wordt er verschillend over gedacht of we dit statement zo openlijk hadden moeten maken."