Zware omstandigheden

Oproep aan kabinet: 'Haal Nederlandse kinderen alsnog weg uit Syrië'

08 januari 2019 06:00 Aangepast: 08 januari 2019 09:09
Een kind in Raqqa. De Syrische stad werd in 2014 uitgeroepen tot hoofdstad van IS en in 2017 bevrijd. Beeld © AFP

Nog steeds zitten er Nederlandse kinderen onder moeilijke omstandigheden in Syrische vluchtelingenkampen. Daarom roept Kinderombudsman Margrite Kalverboer het kabinet opnieuw op actie te ondernemen. "Er is bijna een jaar gepraat, maar niks gebeurd."

Er zitten zeker 145 Nederlandse minderjarige kinderen in het strijdgebied in Syrië en Irak. Een deel van hen zit vast in kampen in Syrië. Vorig jaar pleitte de Kinderombudsman er ook al voor dat de kinderen moeten worden teruggehaald, maar zonder resultaat.

Er is sindsdien veel gesproken over de situatie van de kinderen, maar er is nog steeds geen oplossing. "Er is bijna een jaar gepraat maar er is niet veel gebeurd. De kinderen zijn een jaar ouder en leven onder slechte omstandigheden. Dat is slecht voor hun ontwikkeling."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ombudsman wil dat Nederland kalifaatkinderen uit Syrië haalt

'Overheid moet wat doen'

De kinderen zijn door de keuzes van hun ouders ernstig in hun ontwikkeling bedreigd. Als ouders hun kinderen niet beschermen, móet de overheid dit doen, schrijft de Kinderombudsman in een brief aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De Kinderombudsman heeft twee zorgen. "Een is de ontwikkeling van kinderen zelf. Krijgen ze de goede emotionele en fysieke zorg? Krijgen ze onderwijs en kunnen ze zich op een zo goed mogelijke manier ontwikkelen en ontplooien? En ik heb zorgen over als dat niet gebeurt. Wat gebeurt er dan als ze toch naar Nederland komen?"

'Teleurgesteld in samenleving'

Ze is er bang voor dat kinderen daardoor een scheefgroei in hun ontwikkeling krijgen. "Als dit te lang duurt, kan dat leiden tot mogelijke problemen zoals agressiviteit of juist depressiviteit. Het kan zijn dat kinderen heel lang aan een ideologie hebben blootgestaan en teleurgesteld zijn in de Nederlandse samenleving. Dan kunnen ze zich tegen de staat keren."

De Kinderombudsman wijst ook op de recente uitspraak in België waarin de rechter de Belgische regering eist de kinderen terug te halen. Ze wil van de minister weten welke landen hun burgers terughalen uit de kampen of dit van plan zijn, en op welke wijze zij dit doen.

3000 buitenlanders

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens zegt dat de vaders van de kinderen meestal bij de strijd om het leven zijn gekomen, of later door milities gevangengezet of geëxecuteerd. "Vrouwen en kinderen worden anders behandeld. Die zitten niet in gevangenissen, maar worden vastgehouden in tentenkampen op verschillende locaties in het noorden van Syrië."

Het is onduidelijk om hoeveel Nederlandse vrouwen en kinderen het precies gaat. "Sommige kinderen zijn in gevangenschap geboren. In totaal claimen de Koerden ruim 3000 buitenlanders in bewaring te hebben", legt Koens uit. "Al langer willen de Koerden dat de thuislanden de Syriëgangers terughalen. Ook is bekend dat de Syrische Koerden IS-strijders laten ruilen tegen gevangengenomen Koerdische strijders, of dat sommigen tegen betaling worden vrijgelaten."

Trump trekt troepen terug

In de laatste dagen van 2018 kondigde president Donald Trump aan dat hij de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug zou trekken. Dat zorgde voor paniek onder de Syrische Koerden. Koens: "Voor hun waren de Amerikanen de enige garantie dat ze niet zouden worden aangevallen. Niet door het regeringsleger van de Syrische president Assad, niet door het Turkse leger, dat aan de grens een enorme troepenmacht aan het opbouwen is."

De Koerden hebben voorzichtig geopperd bij zo’n aanval de IS-strijders dan maar vrij te laten. Een horrorscenario voor het Westen, maar ook voor de Koerden zelf. 

Syrische kinderen van 7, na 7 jaar oorlog in Syrië

Chris de Bode maakte na zeven jaar oorlog portretten van Syrische kinderen die al hun hele leven in een vluchtelingenkamp wonen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore