Ga naar de inhoud
Afkeuring over verklaring

OM onderzoekt of 'Nashville'-antihomopamflet strafbaar is

De gemeente Amsterdam maakt een statement tegen de Nashville-verklaring door de regenboogvlag te hijsen. Beeld © Twitter gemeente Amsterdam

Het Openbaar Ministerie stelt onderzoek in naar de eventuele strafbaarheid van de omstreden Nashvilleverklaring, een pamflet tegen homoseksualiteit dat door honderden protestantse predikanten en voorgangers is ondertekend.

Op basis van het onderzoek wordt bekeken of er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek komt. Hoelang het beoordelen gaat duren, is niet bekend.

In de Nederlandse vertaling van de ooit in het Amerikaanse Nashville opgestelde verklaring staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Onder meer SGP-leider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij zette er zijn handtekening onder, net als senator Diederik van Dijk van die partij.

Afkeuring

In politiek Den Haag, maar ook bij het COC, is met verbazing en afkeuring gereageerd. Ook op sociale media krijgen verklaring en ondertekenaars veel kritiek.

"Emancipatie is nog lang niet af", twitterde minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie). "De Nederlandse versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan."

Aangifte
Lees ook:
Aangifte tegen Van der Staaij om omstreden homomanifest
Bron: RTL Nieuws