Ga naar de inhoud
Nashvilleverklaring

Aangifte tegen Van der Staaij om omstreden homomanifest

Kees van der Staaij, Tweede Kamerleider van de SGP. Beeld © ANP

De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij. Aanleiding is zijn naam onder de omstreden Nashvilleverklaring.

"Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van lhbti'ers", aldus operazangeres Van Broekhuizen tegen NPO Radio 4. "Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven."

Homohaatmanifest

In de zogenoemde Nashvilleverklaring - met als ondertitel 'een gezamenlijke verklaring over bijbelse seksualiteit' - staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Omdat de gelovigen in het manifest homoseksuele relaties afwijzen, noemen critici het een 'homohaatmanifest'.

Van
Lees ook:
Van der Staaij over omstreden homomanifest: 'Eens met strekking'

Toch heeft Van der Staaij geen spijt van zijn steun aan het manifest, zo verklaarde hij vanochtend. "De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashvilleverklaring."