Ga naar de inhoud
#NashvilleVerklaring

'Homohaatmanifest' wekt afschuw op sociale media

Beeld © ANP

Op sociale media wordt boos gereageerd op een manifest van een groep Nederlandse christenen. Predikanten van verschillende kerkelijke stromingen en prominenten van de orthodox-protestantse kerk beschrijven in het manifest dat het huwelijk bedoeld is als een 'levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw'.

In de zogenoemde Nashville-verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is.

Het manifest is een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement. In de verklaring staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

Homohaatmanifest

Omdat de gelovigen in het manifest homoseksuele relaties afwijzen, noemen critici het een 'homohaatmanifest'.

14 artikelen

Het manifest bestaat uit 14 artikelen. Veel mensen vallen over het eerste artikel in de verklaring:

WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen. Het doel van het huwelijk is de verbondsliefde tussen Christus en Zijn bruid, de Kerk, zichtbaar te maken. WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie. Wij ontkennen ook dat het huwelijk een louter menselijk contract is in plaats van een verbond gesloten voor God.

"Wat een naargeestige visie op de mens en de liefde", twittert oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham. "Ik weet niet wat ik lees", schrijft een ander.

Inmiddels heeft ook minister Ingrid van Engelshoven gereageerd, die in het kabinet onder meer verantwoordelijk is voor emancipatie. "Emancipatie is nog lang niet af", stelt ze in een tweet. "De Nederlandse versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan."

Kees van der Staaij

Onder de ondertekenaars ook Tweede Kamerlid Kees van der Staaij. Veel mensen reageren met afschuw op de SGP-voorman. "Een Tweede Kamerlid dat een verklaring tekent die indruist tegen de grondwet en tegen de universele verklaring voor de rechten van de mens, hoort niet thuis in ons parlement", klinkt het.

Cabaretière Claudia de Breij twittert: "Veel mensen vragen of het niet weer eens tijd wordt voor een kopje koffie met Kees van der Staaij vanwege de NashvilleVerklaring. Nou nee. Ik kan deze onzin zó niet serieus nemen, evenmin als islam-gedreven of andere homohaat. Jullie betekenen niks. Liefde is alles."

Transgenderisme

Over 'transgenderisme' meldt het manifest het volgende:

WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn. WIJ ONTKENNEN dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen.

Ook CDA-partijvoorzitter en voormalig predikant Ruth Peetoom is erg kritisch. "Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God'', twittert zij.

Meer politici reageerden dit weekend verbijsterd. Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren, bijvoorbeeld. "Hoe kun je geloven dat God mensen buitensluit vanwege hun liefde (liefde!) voor een ander'', twittert zij. "Hoe walgelijk en intens verdrietig. Om je kapot te schamen.''

Dilan Yeşilgöz van de VVD richt haar pijlen op de Vrije Universiteit, waarvan meerdere docenten de verklaring hebben ondertekend. "Ik zou graag trots zijn op mijn universiteit. Maar met docenten die deze belachelijke verklaring ondertekenen, wordt dat bijzonder lastig.''

'Schadelijk document'

Astrid Oosenbrug, voorzitter van belangenorganisatie COC, noemt de verklaring een 'schadelijk document voor orthodox-protestante LHBT’ers en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars'. Met deze verklaring worden mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, terug de kast in gestuurd, vindt zij.