Ga naar de inhoud
Vruchtbaarheid

'Mannen, leef gezond als je een kind wil'

Nick en zijn dochter Sophie. Beeld © RTL Nieuws

Als een koppel moeite heeft met zwanger worden, wordt er vaak naar de vrouw gekeken. Zij moet stoppen met roken, zij moet minder drinken, zij moet gezonder leven. Maar de rol van de man is net zo groot, zeggen artsen en verloskundigen.

Daarom doen ze nu een oproep: mannen, leef gezond als je een kind wil. Nick en Felicia uit Enschede hebben baat gehad bij dat advies. Zij zijn inmiddels trotse ouders van baby Sophie, maar dat zij er is mag een klein wonder heten. "Het is niet vanzelf gegaan", zegt Nick van Ek.

Kinderwens

Nick en zijn vrouw Felicia hadden een kinderwens. Maar toen Felicia in 2016 probeerde zwanger te raken, lukte dat niet. In eerste instantie dacht het stel dat het mogelijk te maken had met cystes die Felicia eerder op haar eierstokken had. Ze besloten naar de huisarts te gaan en die stuurde ze door. 

Felicia bleek kerngezond en vruchtbaar, dus werd Nick op zijn beurt doorgestuurd naar de vruchtbaarheidskliniek. Daar kreeg hij te horen dat hij onvruchtbaar was. Zijn wereld stortte in. "Ik heb veel gehuild", vertelt hij. "Ik vond het verschrikkelijk. Maar ik wilde me er ook niet bij neerleggen."

Nick kon kind krijgen door gezonde levensstijl: 'Het is de beste motivatie'

02:26
Nick en zijn vrouw wilden dolgraag een baby, maar na een jaar lukte het maar niet.

Levensstijl aanpassen

Hij ging voor een second opinion naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Normaal bevat sperma miljoenen zaadcellen, dat van Nick bleek er maar twee te hebben. "Die waren ook nog eens van slechte kwaliteit. Dus de boodschap was opnieuw: dit gaat niet lukken." Maar daar legde hij zich opnieuw niet bij neer.

"Ik heb gevraagd: wat kan ik doen? Toen vertelden ze dat ik mijn levensstijl kon aanpassen, maar ze gaven me weinig kans." Nick besloot te stoppen met roken, niet meer naar de kroeg te gaan en keihard te gaan sporten. "Daarnaast heb ik beter opgelet dat ik mijn laptop en telefoon niet voortdurend op schoot heb", vervolgt hij. 

Wonder

Bij zijn tweede bezoek aan het Radboud Ziekenhuis had Nick 50 zaadjes, bij de derde keer was dat opgelopen naar 250. Nicks gezondere levensstijl leek effect te hebben.

"Van die 250 zaadjes waren er twee van 'redelijke' kwaliteit. Dus de kans dat het via IVF zou lukken om Felicia daarmee te bevruchten, was 2 tot 3 procent." Een kleine kans, maar toch wilde Nick het per se proberen. En wonderwel werd Felicia zwanger. Nu hebben ze een dochter, Sophie.

Volgens onderzoeksinstituut TNO weten veel te weinig mensen dat gezond leven zo belangrijk is om een kind te verwekken en om een gezond kind te krijgen. Daarom zijn ze de campagne 12 Maanden Zwanger gestart. "Mensen zijn zich wel zeer bewust van een gezonde leefstijl als ze zwanger zijn", zegt Symone Detmar van het TNO, "maar vóór de zwangerschap zijn ze daar niet zozeer mee bezig."

Motivatie

Nick is heel blij dat zijn omslag in levensstijl heeft gewerkt. "Mijn gezonde levensstijl hou ik vol. Ik hoop nu zelfs op een tweede kind." 

Hij vindt het belangrijk om zijn verhaal te vertellen. "Je kan iets doen als man", zegt hij. "Als je heel graag vader wil worden en heel graag een kind van jezelf wil, dat dit de beste motivatie is om gezond te leven."

Koen
Lees ook:
Koen en zijn vrouw kampten 3,5 jaar met vruchtbaarheidsproblemen