Geschrokken

Honderden huisdieren op de vlucht door vuurwerk, kat Herman belandde op de Zeelandbrug

04 januari 2019 19:25 Aangepast: 05 januari 2019 11:59
Ilona met haar kat Herman. Beeld © Ilona Hoek

Honderden katten en honden moeten jaarlijks helse uren doorstaan doordat ze op de vlucht slaan na het horen van vuurwerkknallen tijdens oud en nieuw. Zo ook de 12-jarige kater Herman. "Hij zette het op een rennen na een gigantische dreun in de straat."

Dit jaar werden tijdens de jaarwisseling 625 vermiste huisdieren gemeld bij de stichting Amivedi die zich inzet voor vermiste dieren. "Dat is veel", zegt secretaris Yolande Schotel. "Dieren horen de knallen veel sterker dan mensen. Het kan traumatisch voor ze zijn." Bijna 400 zaken werden opgelost. Dat aantal kan nog oplopen. 

Herman

Een van de dieren die op de vlucht sloeg is de 12-jarige kater Herman. Eigenaresse Ilona uit Zierikzee zag het gebeuren. "We wilden hem die dag binnenhouden. Maar toen ik 's middags de kattenbak op oudjaar ging verschonen, liep hij toch even de tuin in. Ik dacht, voor vijf minuten kan dat geen kwaad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hond Pablo doodgeschoten door politie: 'Blinde paniek door vuurwerk'

Maar toen klonk er een gigantische dreun in de straat, vertelt Ilona. "Ik zag Herman van schrik een muurtje op springen, zijn oren naar achteren. Hij zette het op een lopen. Ik kon hem niet meer vangen."

Zeelandbrug

Welke route Herman precies heeft afgelegd en hoe hij dat heeft gedaan, is niet bekend. Maar ruim twee uur later dook hij weer op, midden op de Zeelandbrug, zo'n vijf kilometer van het huis van Ilona. De auto's stonden op dat moment stil omdat de brug open was.

Meer meldingen

  • Dit jaar zijn er 625 meldingen bij Amivedi binnengekomen van vermiste huisdieren tijdens oud en nieuw. Vorig jaar waren dat er 554.
  • Volgens Amivedi komt dat vooral doordat de stichting bekender is geworden.
  • De meeste meldingen gaan over gevluchte katten, daarvan kwamen er 470 binnen.
  • Daarna komen de vermiste honden (130 meldingen), vogels (14) en knaagdieren (11).
  • In 2018 zijn in totaal 84.438 meldingen van vermiste dieren binnengekomen.

Een automobilist zag de kat een reling opspringen, om er later meteen weer vanaf te gaan en onder zijn auto kruipen. Die probeerde Herman te pakken, maar de kat kroop steeds verder weg. Ondanks dat de brug alweer gesloten was, kwamen meer omstanders helpen. Onder wie een buschauffeur die was uitgestapt. 

Hereniging

Er ontstond een kleine file, maar uiteindelijk lukte het om Herman te pakken. Hij werd in de auto van de oplettende automobilist gehesen en naar het dierenasiel gebracht. Doordat Herman een chip had, kon Ilona weer met haar kat worden herenigd. "Ik was zo blij dat Herman weer terug was. Dat is niet te beschrijven."

Herman na zijn avontuur op de Zeelandbrug Herman na zijn avontuur op de Zeelandbrug

Herman was bij zijn avontuur flink gehavend. Hij had meerdere wonden, was enkele tanden kwijtgeraakt en had ook enkele tanden door zijn lip. Nog steeds zijn de gevolgen merkbaar. "Hij is nu veel schrikachtiger dan normaal gesproken. Als er een wat harder geluid klinkt in huis, zie je de paniek."

Geluk

Volgens Yolande Schotel van Amivedi hebben kater Herman en Ilona geluk gehad. "Honden komen vaak snel weer terug. Maar bij katten kunnen de gevolgen veel groter zijn. Voor hen is het moeilijk om de weg terug te vinden als ze zijn verdwaald. Dan kan het veel langer duren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore