Maanden wachten

Beroepschauffeurs in de problemen door chaos bij CBR

04 januari 2019 17:08 Aangepast: 04 januari 2019 17:49
Beeld © ANP

De problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zorgen ervoor dat steeds meer beroepschauffeurs in de problemen komen. Transportorganisatie TLN ziet een enorme toename van chauffeurs in de problemen.

In hooguit vier weken tijd, kwamen er bij de transportorganisatie een kleine 20 meldingen binnen van chauffeurs die dreigen gedwongen werkloos thuis te komen zitten, omdat hun gezondheidsverklaring niet op tijd kan worden verlengd. In andere jaren telt TLN hooguit 1 of 2 van die meldingen in een heel jaar.

'Alles goed gedaan'

En dan gaat het nu bovendien om chauffeurs die al maanden van tevoren de benodigde documenten naar het CBR opstuurden. "In alle gevallen die wij kennen, had de chauffeur gewoon alles goed gedaan, maar waren de papieren in de systemen van het CBR niet zichtbaar", stelt een woordvoerder. 

Het CBR erkent dat er problemen zijn in de organisatie en zegt alles in het werk te stellen om de problemen op te lossen.

Een maand geleden toonde het televisieprogramma Kassa dat ook aan door op 18 verschillende momenten te bellen met het CBR. De gemiddelde tijd die ze in de wacht stonden bedroeg liefst een uur en 18 minuten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bellen met CBR? '1 uur en 18 minuten in de wacht'

Maximaal zeven weken

Beroepschauffeurs, zoals vrachtwagen- en buschauffeurs, moeten verplicht elke vijf jaar een gezondheidsverklaring overleggen om hun rijbewijs te verlengen. Vier maanden voordat hun rijbewijs verloopt, krijgen ze brief dat ze aan de slag moeten om hun rijbewijs tijdig te verlengen. De afspraak is dat de procedure maximaal zeven weken duurt.  

Maar zelfs chauffeurs die gelijk  in actie kwamen, vertellen tegen RTL Nieuws dat ze nu alsnog tijdelijk zonder rijbewijs dreigen komen te zitten. Een iemand kreeg telefonisch te horen van een medewerker van het CBR dat ze zeker zes maanden van tevoren de papieren moest opsturen, om zeker te zijn dat haar rijbewijs op tijd kon worden verlengd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore