Groepsbelediging

Drie mannen krijgen boete voor verspreiden anti-homoflyer

04 januari 2019 14:40 Aangepast: 04 januari 2019 16:56
De anti-homoflyer die in 2016 werd verspreid in Amsterdam. Beeld © Archieffoto

Twee mannen uit Den Haag (31) en één uit Rotterdam (41) zijn ieder veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf, omdat zij folders hebben verspreid met teksten die onnodig beledigend zijn voor homoseksuelen.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vrijdag dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie vanwege seksuele geaardheid.

Aangifte

In de flyers - die in oktober 2016 werden verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West - werd een koppeling gemaakt tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. Veel mensen waren verontwaardigd en deden aangifte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren in actie tegen anti-homoflyer: 'Dit is haat over de rug van anderen'

De cijfers en beweringen in de flyer kwamen uit een oud en zeer beperkt onderzoek en werden ten onrechte gepresenteerd als feiten, constateerde de rechtbank. De gelegde koppeling tussen homoseksualiteit en een ernstig strafbaar feit was ongefundeerd, verwerpelijk en zeer kwetsend, vond de rechtbank.

Geen spijt

De verdachten handelden vanuit hun islamitische geloofsovertuiging en hadden geen spijt van hun beweringen, bleek eerder op de zitting. Volgens hun was de folder niet bedoeld om te kwetsen maar wilden ze opkomen voor hun geloof.

De rechter was het daar niet mee eens.Ook religieuze overtuigingen hebben een grens, benadrukte de rechtbank. "Kwetsende en verontrustende uitlatingen zijn toegestaan in het kader van de vrije meningsuiting, maar hier is de grens van het toelaatbare overschreden. Iedereen moet zich veilig voelen en het debat met respect voeren."

Lagere straf

De straf valt wel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had taakstraffen van veertig uur geëist, maar de rechtbank vond boetes passender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore