Containers overboord

3000 kilo schadelijke peroxide in zee uit overboord gevallen container

04 januari 2019 11:29 Aangepast: 04 januari 2019 12:34
Vrijwilligers ruimen rommel op die afkomstig is van het vrachtschip. Beeld © ANP

De container met giftige stof die afgelopen week overboord is gevallen in de Noordzee, bevat 3000 kilo peroxide. Het gaat om 280 zakken met de giftige stof die voor irritatie aan huid en ogen kan zorgen. Dat zegt de Veiligheidsregio Fryslan tegen RTL Nieuws.

Gisteren spoelden al twee zakken met de stof aan op Schiermonnikoog.

Volgens de Veiligheidsregio is de stof 'buitengewoon schadelijk'. "Het is een bijtende stof. Als mensen het inademen of in hun ogen krijgen, kunnen ze last krijgen", zegt een woordvoerder.

Martin van den Berg. Martin van den Berg.

Toxicoloog: peroxide levert geen natuurramp op

Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zegt dat de peroxide in de zee geen natuurramp oplevert. "Dat is zeer onwaarschijnlijk. Als de poederachtige stof langzaam in het water komt door de zakken die vergaan, wordt het heel snel verdund. Zelfs 3000 kilo wordt dan snel afgebroken. Er is zoveel zeewater."

Contact met de peroxide kan volgens Van de Berg bij mensen zorgen voor brandwondachtig letsel. "Het zorgt voor een soort blaren op  je vingers. Het bijt. Als het aan je vingers zit en je wrijft in je ogen, kan het ook permanente oogschade opleveren. Als het in je mond terechtkomt zorgt het voor schade aan je slijmvliezen." Van den Berg waarschuwt iedereen die een zak met het spul aantreft op het strand, daar dan ook dan ook vanaf te blijven. "Als het gewoon door de hulpdiensten wordt opgeruimd, is het geen probleem."

Schadelijk voor dieren

De zakken zijn wit en te herkennen aan rode waarschuwingssymbolen. Personen die de zakken vinden, wordt geadviseerd die niet aan te raken maar direct 112 te bellen.

Voor dieren is de stof ook schadelijk. "Voordeel is wel dat alles wat eventueel uit de zakken in het water terecht komt, verdunt en binnen een maand afbreekt. Het is geen super lang dragend probleem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer zak gif uit overboord geslagen containers aangespoeld op strand

Alarmnummer 112 overbelast vanwege meldingen zakken

De meldkamer Noord-Nederland is vanochtend overbelast omdat het alarmnummer 112 zo veel wordt gebeld door mensen die op het strand van de Waddeneilanden zakken met een bepaalde chemische stof vinden. De inhoud van de zakken, waarin HDPE (hogedichtheidpolyetheen) zit, is ongevaarlijk, meldt de Veiligheidsregio Friesland. Wie ze aantreft hoeft geen 112 te bellen.

De Veiligheidsregio heeft foto’s getwitterd van de zakken en de stof waarvoor nu massaal met het alarmnummer wordt gebeld. De zakken zijn van Lotte Chemical, zo is te zien. Ze bevatten 25 kilo HDPE, een polyetheen, de meest gebruikte plastic. Ook van een zak waarvoor wèl 112 moet worden gebeld, heeft de Veiligheidsregio een foto getwitterd. Deze zakken moeten worden opgeruimd door hulpverleners met beschermende kleding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore