Op Schiermonnikoog

Weer zak gif uit overboord geslagen containers aangespoeld op strand

04 januari 2019 09:31 Aangepast: 04 januari 2019 16:25
Militairen zijn aangekomen op Schiermonnikoog om te helpen de rotzooi op te ruimen. Beeld © ANP

Op het strand van Schiermonnikoog is gisteravond een tweede zak van 25 kilo met het giftige peroxide gevonden. Dat meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Gistermiddag werd ook al een zak met het giftige poeder op het strand van het Waddeneiland gevonden.

Mogelijk spoelen nog meer zakken met de gevaarlijke stof aan. De veiligheidsregio roept mensen op die een zak vinden, ze niet aan te raken en het alarmnummer 112 te bellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zak met poeder gevonden op Schiermonnikoog

Container met gif

Dinsdagnacht sloegen 270 containers overboord van het vrachtschip MSC Zoe op de Noordzee. Met  het gigantische vrachtschip worden zo'n 10.000 containers vervoerd.

Op alle Waddeneilanden spoelen sindsdien goederen aan uit de containers. In één overboord geslagen container zat zakken organisch peroxide in poedervorm.

Onder de huidige omstandigheden zijn de risico’s beperkt zolang de verpakking intact blijft, meldt de Veiligheidsregio. De zakken zijn wit en te herkennen aan rode waarschuwingssymbolen. Als de verpakking beschadigd is, kan het product irritatie aan huid en ogen veroorzaken.

Militairen helpen opruimen

Op Schiermonnikoog helpen vandaag honderd militairen met het opruimen van de stranden. Vlieland, dat ook is getroffen door de aangespoelde spullen uit de containers, heeft per brief de Zwitserse rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade op het Waddeneiland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore