Containerramp

100 militairen beginnen op Schiermonnikoog aan opruimklus

04 januari 2019 06:10 Aangepast: 04 januari 2019 13:25
Vrijwilligers met de berg afval die ze vandaag verzameld hebben. Beeld © Susan Perdok

Ongeveer 100 militairen beginnen vandaag op de stranden van met name Terschelling en Schiermonnikoog met het opruimen van rotzooi uit overboord geslagen containers.

Het is een bende op de stranden van de Waddeneilanden, sinds een containerschip van rederij MSC 270 containers verloor. De inhoud van enkele tientallen containers, is aangespoeld. 

Vrijwilligers

Er wordt al met man en macht gewerkt om de stranden weer schoon te maken. Alleen al op het eiland Ameland is al door vrijwilligers 200 ton afval opgeruimd. 

De opruimactie is nog niet voorbij. Vandaag zijn honderd militairen op Schiermonnikoog, waar de nood het hoogst is, om te helpen opruimen.

Twee dagen werk

De militairen hebben daaraan waarschijnlijk twee dagen werk, denkt Defensie. Ze beginnen op Schier, maar springen mogelijk ook op andere eilanden bij als daar de nood aan de man is omdat er bijvoorbeeld een nieuwe golf rommel aanspoelt.

Enkele burgemeesters van de eilanden hadden om de hulp gevraagd, onder wie de burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent.

Dit is het beeld op Ameland:

Terreinwagens

De troepen uit het Drentse Havelte nemen een aantal terreinwagens mee, zei kolonel Paul van der Touw. Zo kunnen ze ook minder toegankelijke delen van het eiland bereiken.

Vlieland heeft de rederij per brief aansprakelijk gesteld. Volgens burgemeester Tineke Schokker heeft de rederij MSC verzekeringsagenten naar de Waddeneiland gestuurd om de schade op te nemen. Schokker vertrouwt er op dat MSC de schade vergoedt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlieland stelt rederij aansprakelijk voor schade door aangespoelde containers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore