Het nieuwe jaar in

Bijzondere goede voornemens: 'Ik wil juist veel meer aankomen'

04 januari 2019 07:34 Aangepast: 04 januari 2019 09:26
Patricia: "Ik ben nu 1 meter 76 lang en weeg minder dan 50 kilo. Dat is te weinig." Beeld © Eigen foto

Afvallen, meer tijd aan de studie besteden, of juist vaker vrienden bezoeken. Het zijn de voornemens die iedereen wel kent. Maar er zijn ook voornemens die compleet anders zijn. "Ik wil juist aankomen, maar dat is heel moeilijk."

Patricia (44) heeft altijd al ondergewicht gehad. En toen kreeg ze kanker. Ze moest worden bestraald en onderging een chemokuur. Vorig jaar werd ze schoon verklaard, maar het heeft wel gevolgen voor haar lichaam gehad. Ze bleek nog meer te zijn afgevallen. "Ik ben nu 1 meter 76 lang en weeg minder dan 50 kilo. Dat is te weinig."

Aankomen

Voor het eerst in haar leven heeft ze daarom een goed voornemen gesteld: aankomen. Daar krijgt ze hulp bij. "Ik zit bij een diëtist. Die heeft me astronautenvoer voorgeschreven, met veel calorieën erin. Ook heb ik een abonnement op een sportschool aangevraagd."

Voor het einde van het jaar wil ze 55 kilo wegen. Dat is een ambitieus doel, zegt ze zelf. "Het is niet makkelijk. Als je vol zit, zit je vol. Dan is het lastig om nog meer te eten. Dus ik probeer elk uur wat te eten, kleine porties de hele dag door. Fruit, yoghurt. Geen chips hoor, dat zijn verkeerde vetten. Het lijkt heel makkelijk om aan te komen, maar ik moet er veel voor doen."

Hoe hou je goede voornemens vol?

80 procent van de Nederlanders heeft goede voornemens gemaakt, maar 16 procent houdt ze vol.

Minder studeren

De 15-jarige Danique die in mavo 4 zit, heeft ook een goed voornemen: ze wil juist minder studeren. "Vorig jaar haalde ik goede cijfers, maar ik studeerde zo hard dat ik er stress van kreeg. Ik werd chagrijnig, ging meer eten, ik werd helemaal gek. Volgens mijn moeder kreeg ik een burn-out. Dat wil ik niet meer. Dus vanaf nu neem ik gas terug."

Ze zit in haar examenjaar. Natuurlijk zal ze nog wel huiswerk maken, zegt ze zelf. "Maar ik wil geen faalangst meer hebben. Ik was bang om een lager cijfer te halen. Ik heb tegen mijn ouders gezegd dat ik minder ging leren. Ze begrepen het gelukkig."

In de kerstvakantie is ze al begonnen om werk te maken van haar goede voornemen. "De eerste week heb ik tegen mezelf gezegd: ik doe even helemaal niks, helemaal niet aan school denken. Nu begin ik wel weer met huiswerk maken, maar wel een tikje minder fanatiek. Ik denk dat ik daardoor weer wat gezelliger word."

De 15-jarige Danique wil dit jaar minder studeren. De 15-jarige Danique wil dit jaar minder studeren.

Meer gamen

De 20-jarige Frank heeft een iets uitgestelde goed voornemen. Hij wil vanaf februari veel meer gaan gamen. "Ik wil professioneel e-sporter worden. Nu game ik alleen als hobby. Maar als je er carrière in wil maken, dan moet je daar tijd in steken zodat je beter wordt. Uiteindelijk kan je daar misschien wel geld mee verdienen."

Nu al besteedt hij elke dag meerdere uren aan het spelen van computerspellen, naast zijn studie Media Development. Maar vanaf dit jaar wil hij er een fulltimebaan van maken. "Over een maand ben ik klaar met mijn stage. Dan heb ik meer tijd. Uiteindelijk wil ik zeven of acht uur per dag gamen. Ik speel dan vooral Fortnite en League of Legends."

Dat betekent ook dat hij er andere dingen voor zal moeten opgeven. Zo is het volgens hem onvermijdelijk dat hij zijn vrienden minder zal zien dan nu. "Maar dat heb ik er voor over. Als je er echt iets van wil maken, moet je niet bang zijn om dingen op te offeren."

Frank wil komend jaar meer gaan gamen. Frank wil komend jaar meer gaan gamen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw jaar, nieuwe kansen: zo maak je werk van je goede voornemens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore