Familie

Oma's en opa's passen met liefde op de kleinkinderen: 'Zwaar? Voor ons niet'

03 januari 2019 17:35 Aangepast: 03 januari 2019 18:31
Annemarie met haar man en haar kleinzoon. Beeld © Annemarie Voskamp

Vol liefde en overgave. Veruit de meerderheid van de oppas-oma's en opa's vindt het geweldig om op de kleinkinderen te passen. Maar een aanzienlijke groep vindt het ook uitputtend. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

Annemarie Voskamp (55) vindt het juist prima om op haar kleinkinderen te passen. Dat doet ze al jaren. Samen met haar man. Terwijl ze ook nog 36 uur per week werkt. Elke vrijdag staat ze op kwart voor zes 's ochtends voor de deur van haar dochter die dan moet werken. Dan brengt ze de kinderen naar school, haalt ze op en doet activiteiten met ze. 

Knutselen

Of het weleens zwaar is? "Ik moet er dingen voor laten, maar ik kijk er elke week weer naar uit. We knutselen dan, gaan naar de speeltuin of doen wat anders. Zo krijgen we een hechte band met onze kleinkinderen: we weten wat ze bezighoudt, we kennen hun vriendjes. Heerlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oma's overbelast door kleinkinderen: 'Soms zitten ze huilend in de spreekkamer'

Zoals Annemarie zijn er velen, blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Veruit de meeste oppas-oma’s en –opa’s vinden het leuk om op de kleinkinderen te passen. Aan de andere kant vindt bijna 13 procent het zwaar. En 12 procent wil zelfs stoppen met een vaste oppasdag, maar kan dat niet omdat het lastig voor hun kinderen kan zijn.

'Moeilijk te weigeren'

Dat ziet ook psycholoog Annette Heffels. Volgens haar vinden veel ouders het vanzelfsprekend dat grootouders op de kleinkinderen passen. "Maar soms is het voor de grootouders te veel. Bij de eerste kleinkinderen vind je oppassen nog wel prima. Maar als er kleinkinderen bijkomen, wordt het steeds moeilijker om nee te zeggen. Daar kunnen ze dan echt mee zitten."

Onderzoek: oppassen op kleinkind leuk? 

  • De meeste oppasgrootouders passen op een of twee kleinkinderen. Bij de ruime meerderheid (63 procent) komen de kleinkinderen uit één gezin.
  • De meeste opa's en oma's, 28 procent, passen eens per week op de kleinkinderen.
  • Bijna de helft van de opa's en oma's zou niet vaker op hun kleinkind(eren) willen passen.
  • 92 procent van de oppasopa's en oma's vindt het leuk om op hun kleinkind(eren) te passen.
  • 13 procent vindt het zwaar om op de kleinkinderen te passen.
  • De meeste oppasoma's en opa's zijn gaan oppassen omdat hun kinderen hier om vroegen (57 procent).
  • 12 procent wil stoppen met vaste oppas zijn, maar doet dit niet omdat het voor de kind(eren) lastig zal zijn.

Het onderzoek is gedaan door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Aan het onderzoek deden 523 oppasoma's en -opa's mee.

Anneke Groen, schrijver van het boek Eindeloos Ouderschap, is het daarmee eens. "Het valt niet mee als opa of oma. Je bent ongelooflijk verliefd in het begin. Maar de kinderen hebben niet in de gaten dat fysiek zwaar is voor hun ouders. Het komt omdat je niet wil dat het kind iets overkomt. Als opa en oma ben je altijd alert, dat is slopend."

Volgens Groen en Heffels is het vooral belangrijk om afspraken te maken en daarover te praten. "Sommige mensen kiezen na zo'n gesprek voor een tussenoplossing", zegt Heffels. "Geen vaste oppasdagen meer, maar wel bij noodgevallen inspringen."

Goede relatie

In plaats van hun aangeleerde discipline door te geven, gaven de babyboomers hun kinderen juist vrijheid, vertelt Heffels. "Ook werd veel meer belang gehecht aan een goede relatie met de kinderen. Die ontwikkeling zie je nu terug in de vele oppas-oma’s en –opa’s. Terwijl er ook een groep is die wel genoeg heeft van het oppassen en meer tijd voor zichzelf wil."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer grootouders naar rechter om kleinkinderen te zien: 'Erg verdrietig'

Zo gebeurde dat ook bij oppas-oma Els Eradus (67) en haar man. Na negen jaar als vaste oma op maandagen voor haar kleinkinderen te hebben gezorgd, heeft ze besloten dat niet meer te doen. "Het was mooi geweest, het werd te zwaar. De laatste jaren pasten we op een tweeling. Tillen, luiers omdoen, in slaap wiegen, ik was aan het einde van de dag hartstikke moe."

Gezond

Bovendien wilde ze meer tijd samen met haar man doorbrengen om ‘op een goede manier oud te worden nu we nog gezond zijn’. Een jaar van tevoren brachten ze haar kinderen op de hoogte dat ze wilden stoppen. Die reageerden positief en namen het ze niet kwalijk. "Ik voel me nu vrijer, de dag is weer helemaal van mij."

Nog steeds past Els op. In noodgevallen of gewoon als de kinderen het leuk vinden. "We blijven opa en oma. Die rol vinden we fantastisch, maar een verplichting is het nu niet meer."

Thuis

Annemarie wil er in tegenstelling tot Els niet aan denken om te stoppen met oppassen. Ook als er meer kleinkinderen bijkomen, staat ze altijd voor hen klaar.

"Ik heb de kleinkinderen liever om me heen dan dat ze naar een buitenschoolse opvang gaan. Als ik kinderen daar zie lopen in gekleurde hesjes, ook in de zomer, dan denk ik: ja, ik ben blij dat we ze thuis hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore